Bijgewerkt: 2 augustus 2021

Indrukwekkend concert van Amsterdams Bach Ensemble in Kruiskerk

Nieuws -> Kerk

Bron: Protestants Amstelveen
02-09-2015

Komend weekend (week 37) zijn de Amstelveense monumenten voor een breed publiek toegankelijk. Ook de Kruiskerk Amstelveen, Van der Veerelaan 30a, is op zaterdag- en zondagmiddag open. En zaterdagavond 12 september 2015 vanaf 20.15 uur geeft Het Bach Ensemble Amsterdam ter gelegenheid van Monumentenweekend een feestelijk concert. De entree is € 12,50 voor volwassenen en voor jongeren € 5,-.  Er is geen pauze. Na afloop kunt u de musici, vrienden en bekenden spreken, onder het genot van een drankje. Dit is bij de entreeprijs inbegrepen. Kijk voor meer informatie op www.kruiskerk-amstelveen.nl

Het concert begint met een sprankelende Ouverture in C-groot voor drie hobo’s en strijkers (TWV 55:C6) van Georg Philipp Telemann, tijdgenoot van Johann Sebastian Bach en peetvader van een van diens zoons. Dan volgt een van Bachs beroemdste motetten: Jesu, meine Freude (BWV 227). Een grandioos door continuo begeleid koorwerk met aangrijpende en virtuoze, maar ook verstilde en ontroerende gedeelten. Ten slotte wordt, ook van Bach, cantate 190 Singet dem Herrn ein neues Lied uitgevoerd. Een rijk-geïnstrumenteerde cantate met pauken , drie trompetten, drie hobo’s, fagot en uiteraard strijkers en continuo. Deze voor nieuwjaarsdag geschreven cantate is onvolledig bewaard gebleven en in dit concert wordt een uitvoering gebracht waarvan de trompetpartijen door Ton Koopman zijn gecomplementeerd. Solisten zijn Karolina Hartmann (sopraan), João Moreiro (tenor) en Michiel Meijer (bas).

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2015)

Georg Philipp Telemann (1681 - 1767) was een Duits barokcomponist, dirigent en organist en vermoedelijk de meest productieve componist in de geschiedenis. Het schilderij van Georg Philipp Telemann is van Ludwig Michael Schneider (1750)


Het Bach Ensemble Amsterdam bestaat uit jonge, goed opgeleide amateurmusici. Zij spelen op moderne strijkinstrumenten met E- en A-snaren van darmen en ze nemen volledig de verworvenheden van de historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk in acht op het gebied van frasering en dynamiek. Ze worden daarbij begeleid en getraind door professionele musici, onder wie dirigent Paulien Kostense en vocal coach Michiel Meijer.

Ben je ’s avonds niet in de gelegenheid te komen, ’s middags oefent het Ensemble in de Kruiskerk. De kerk is dan open en te bezichtigen i.v.m. Monumentenweekend en de repetitie is voor publiek gratis toegankelijk. Zo maak je ook kennis met de voor deze muziek bijzonder geschikte akoestiek van de kerk.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.