Bijgewerkt: 3 december 2022

Inflatie in Nederland daalt naar 1,9 procent

Nieuws -> Informatief

Bron: CBS / ECB
08-01-2009

De Nederlandse inflatie is in december 2008 uitgekomen op 1,9 procent. Dat is 0,4 procentpunt lager dan in november. De inflatie is voor de vierde maand op rij lager dan een maand eerder. De daling is net als in november het gevolg van fors lagere prijzen van autobrandstoffen. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Autobrandstoffen waren in december 17 procent goedkoper dan een jaar geleden. In november was dit nog ruim 12 procent. De gemiddelde inflatie is in 2008 uitgekomen op 2,5 procent. In de eerste helft van het jaar liep de inflatie sterk op van 2,0 procent in januari tot 3,2 procent in juli. Deze toename was het gevolg van gestegen brandstof- en voedselprijzen. Ook de aanpassing van de tarieven voor gas en elektriciteit in juli hadden een sterk verhogend effect.

Euros  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Inflatie wordt veroorzaakt door de toename van het hoeveelheid geld


Vanaf september begon de inflatie te dalen. Dit kwam vooral doordat autobrandstoffen flink goedkoper werden. De prijzen van voedsel stegen nog wel, maar veel minder sterk dan in de eerste helft van het jaar. Verder is in de loop van 2008 de accijns op diesel en tabak verhoogd en werd de vliegtaks ingevoerd.

De Nederlandse inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) is in december uitgekomen op 1,7 procent. Dit is 0,2 procentpunt lager dan in november. Volgens een raming van Eurostat bedroeg de inflatie in de eurozone in december 1,6 procent. De inflatie van de eurozone is de laatste maanden veel sneller gedaald dan de Nederlandse inflatie. De Nederlandse inflatie ligt in december boven die van de eurozone. Sinds augustus 2003 is dat niet meer voorgekomen, met uitzondering van één maand.

Inflatie?

Meestal wordt met inflatie prijsinflatie bedoeld, dat wil zeggen een stijging van het algemeen prijspeil. Inflatie wordt veroorzaakt door de toename van het hoeveelheid geld. Wanneer een overheid grote hoeveelheden geld produceert - en er staat geen hogere productie van het land tegenover - dan daalt de waarde van het geld.

Voor hetzelfde bedrag kan dan minder gekocht worden. Omdat hoge inflatie verschillende kosten in de maatschappij met zich meebrengt, is het beperken van de inflatie een doel van economische beleidmakers in de hele wereld.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.