Bijgewerkt: 22 januari 2025

Inflatie is naar 1,9 procent gestegen in Nederland

Nieuws -> Informatief

Bron: CBS
07-01-2011

De inflatie is in december 2010 gestegen naar 1,9 procent in Nederland, het hoogste inflatiecijfer na maart 2009. In november was de inflatie nog 1,6 procent. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

De toename van de inflatie is vooral toe te schrijven aan de prijsstijging van autobrandstoffen. In december waren autobrandstoffen 13,4 procent duurder dan een jaar eerder. In november was de prijsstijging op jaarbasis nog 7,9 procent. De prijsontwikkeling van kleding en beltarieven had ook een opwaarts effect op de inflatie.

19procent Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2011)



Gemiddeld over het hele jaar 2010 was de inflatie 1,3 procent. Dat was iets hoger dan de 1,2 procent van 2009. De toename kwam vooral door de prijsontwikkeling van autobrandstoffen. Het jaargemiddelde van de prijs aan de pomp was in 2010 hoger dan ooit. Hogere beltarieven hadden ook een opwaarts effect op de jaarinflatie. Elektriciteit en gas daarentegen drukten de jaarinflatie door lagere prijzen in de eerste helft van het jaar.

Volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) steeg de inflatie in Nederland naar 1,8 procent. Dat is 0,4 procentpunt hoger dan in november. Volgens Eurostat was de inflatie in de eurozone in december 2,2 procent. In november was de inflatie in de eurozone nog 1,9 procent. De inflatie in Nederland ligt al meer dan een jaar onder het niveau van de eurozone.

Inflatie?

Inflatie (letterlijk 'opblazen') is een begrip uit de economie en kent twee betekenissen, een algemene en een specifieke. Meestal wordt met inflatie prijsinflatie bedoeld, wat wil zeggen een stijging van het algemeen prijspeil.

Deflatie

Deflatie ('uitblazen') of waardevermeerdering van het geld is in de economie het verschijnsel dat het algemeen prijsniveau daalt. Dit betekent in de praktijk, dat - bij wijze van voorbeeld - een product dat op een gegeven moment 1 munteenheid kost, na een jaar 0,95 munteenheid kost (of in geval van ernstige deflatie bv. 0,1 of 0,01 eenheden).

Bij deflatie groeit de koopkracht (ervan uitgaande, dat de lonen gelijk blijven of stijgen, of, theoretisch, in ieder geval met een kleiner percentage dalen dan het percentage deflatie) en dit is daarom het tegenovergestelde van inflatie.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.