Bijgewerkt: 22 december 2024

Informatie over inkomens onbruikbaar voor gluurverhoging

Nieuws -> Informatief

Bron: Woonbond
06-04-2012

De inkomensindicaties van huurders, die de Belastingdienst al sinds 1 februari 2012 verstrekt, zijn onbruikbaar geworden. Die conclusie trekt de Nederlandse Woonbond na het Kamerdebat over het wetsvoorstel, dat het mogelijk maakt huurders met een inkomen van meer dan 43.000 euro 5% extra huurverhoging te geven, door Woonbond gluurverhoging genoemd.

Minister Spies beloofde de Tweede Kamer tijdens het debat van 4 april om bij het huishoudinkomen niet dat van inwonende kinderen mee te tellen. Althans, voorzover die kinderen jonger zijn dan 23 jaar en niet meer verdienen dan 13.000 euro. Dat is een wijziging met grote gevolgen, omdat die inkomens in het oorspronkelijke wetsvoorstel wel onderdeel uitmaken van het huishoudinkomen.

Alle tot nu toe door de Belastingdienst aan verhuurders verstrekte inkomensindicaties zijn daarmee in een keer onbruikbaar geworden. Woonbonddirecteur Paping: ‘Een verhuurder kan niet uit de verkregen inkomensindicaties afleiden of inkomens van kinderen zijn meegeteld. De verkregen informatie is dus waardeloos geworden en kan niet meer als onderbouwing voor 5% extra huurverhoging dienen.’

Paping reageert verheugd op de aanpassing, maar is nog niet tevreden: ‘Het is goed, dat de inkomens van inwonende kinderen niet langer worden meegeteld. Het zou ook schandalig zijn als de inkomsten van een tiener met een krantenwijk een gezin zouden opzadelen met een extra huurverhoging van 5%.

Maar ik ben pas tevreden als deze wet van tafel gaat.’ Een ander punt van kritiek is wat Paping is dat er slordig wordt omgegaan met de privacy van huurders. Er worden inkomensgegevens van huurders uitgewisseld tussen de Belastingdienst en verhuurders, zonder dat de huurder zelf daarover wordt geïnformeerd.

‘Nu de Belastingdienst de verhuurders opnieuw de inkomensindicaties van hun huurders moet verstrekken, ga ik ervan uit dat zij zich deze keer wel aan de Wet bescherming persoonsgegevens houdt en dat huurders goed worden voorgelicht.’

Dat verhuurders al vanaf 1 februari inkomensindicaties kunnen opvragen van hun huurders bij de Belastingdienst, was volgens Spies noodzakelijk om invoering van de extra huurverhoging op 1 juli 2012 mogelijk te maken.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.