Bijgewerkt: 25 juni 2022

Inleiding voor de Caravaggio tentoonstelling in de bibliotheek

Nieuws -> Informatief

Bron: Bibliotheek Amstelland
13-12-2018

Michelangelo Merigi da Caravaggio (1571-1610) was met zijn donkere palet aan kleuren en zijn aangedikte contrasten een inspiratiebron voor kunstenaars ver buiten de grenzen van Italië. Eén van zijn beroemdste werken ‘De graflegging’ werd uitgeleend door de Vaticaanse musea en is tot 24 maart 2019 te zien in Nederland.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2018)

Krijtportret van Caravaggio uit 1621 door Ottavio Leoni, een Italiaanse schilder en prentkunstenaar van de vroege barok. Michelangelo Merigi da Caravaggio (1571 - 1610) was een Italiaanse schilder actief in Rome, Napels, Malta en Sicilië van begin jaren 1590 tot 1610. Zijn schilderijen combineren een realistische observatie van de menselijke staat, zowel fysiek als emotioneel, met een dramatisch gebruik van verlichting, dat een vormende invloed had op de barokke schilderkunst


Op donderdag 20 december 2018 neemt Bureau Boeiend kunstliefhebbers graag mee in het oeuvre van Caravaggio en de verspreiding van zijn stijl in Europa. De lezing over deze bijzondere kunstenaar wordt gegeven in de Bibliotheek Amstelveen Stadsplein en dient als een inleiding voor de Caravaggio tentoonstelling in het Centraal Museum in Utrecht. Op die tentoonstelling is in zo’n 60 werken de invloed van Caravaggio’s aanpak te zien.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2018)

Caravaggio creëerde een van zijn meest bewonderde altaarstukken, 'De graflegging van Christus' (La Deposizione di Cristo), in 1603-1604 voor de tweede kapel rechts in Santa Maria in Vallicella (de Chiesa Nuova). Een kopie van het schilderij staat nu in de kapel en het origineel is in het Vaticaan Pinacoteca. Het schilderij is gekopieerd door kunstenaars zoals Rubens, Fragonard, Géricault en Cézanne


In de 17de eeuw vertrokken drie Utrechtse kunstenaars naar Rome op een tocht van 330 uur lopen om het geheim van Caravaggio’s schilderkunst te ontdekken. Deze Caravaggisten lieten zich beïnvloeden door het realisme en het gevoel voor drama van de Italiaan. Op 20 december worden deze en vele andere verhalen rondom de invloedrijke kunstschilder vertelt in Amstelveen. Praktische info:

Bureau Boeiend: Caravaggio en de caravaggisten donderdag 20 december 2018, van 14.30 tot 16.30 uur in Bibliotheek Stadsplein Amstelveen. Reserveren van kaartjes wordt aangeraden en kan online via www.bureauboeiend.nlAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.