Bijgewerkt: 27 juni 2022

Inschrijving 2de editie Schilderij van het Jaar tot 1 oktober 2013

Nieuws -> Informatief

Bron: Raoul Locht
23-09-2013

Inschrijving veelbelovende 2de editie Schilderij van het Jaar nadert sluitingsdatum

De tweede editie van Schilderij van het Jaar loopt boven verwachting. De kwaliteit en de kwantiteit van de inschrijvingen is dit jaar verder verhoogd en meedoen kan nog tot 1 oktober 2013. Het doel van de organisatie van deze unieke wedstrijd is onder meer de waardering voor de Nederlandse schilderkunst te bevorderen. Naast vergroting van de naamsbekendheid van Nederlandse schilders, is het doel een zo groot mogelijk online overzicht van de Nederlandse hedendaagse schilderkunst te realiseren.

Op dit moment dingen ruim 200 in Nederland actieve schilders mee naar de hoofdprijs van € 2013,-. Via www.schilderijvanhetjaar.nl  kunnen deelnemers nog steeds maximaal drie afbeeldingen van werk in natte techniek voor deze wedstrijd uploaden. Na 1 oktober worden de ingezonden kunstwerken door een deels vernieuwde vakjury en het publiek beoordeeld. Naast de hoofdprijs krijgt de winnaar van Schilderij van het Jaar onder meer een expositie in Museum Jan van der Togt in Amstelveen.

noordman Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Marcel Noordman poseert voor zijn winnende schilderij 'Streetlife', het 'Schilderij van het jaar 2012' tijdens de prijsuitreiking in het Museum Jan van der Togt in Amstelveen op 17 januari 2013


Deelnemende schilders zijn geheel vrij in het onderwerp, de techniek - van aquarel tot olieverf - en het formaat van de aan te leveren werken. De stem van het publiek is deels van belang om te komen tot de winnaar van het Schilderij van het Jaar. De belangrijkste rol is dit jaar weggelegd voor de 13-koppige vakjury waarin als nieuwe leden onder meer Renilde Steeghs, ambassadeur voor Internationale Culturele Samenwerking en Joop Daalmeijer, voorzitter van de Raad voor Cultuur, zitting hebben.

Naast een winnaar levert de verkiezing van het Schilderij van het Jaar ook 13 finalisten op. Zij mogen in het voorjaar van 2014 eveneens werk exposeren in Museum Jan van der Togt. Daarna verhuist de hele expositie naar België om in Turnhout gedurende twee maanden tentoongesteld te worden in het Kunstforum Würth. Een verkoopexpositie in de ambtswoning van de Nederlandse Consul-generaal te Antwerpen maakt eveneens onderdeel uit van deze reizende expositie.

Hoe werkt het?

Schilderij van het jaar is een landelijke verkiezing, open voor alle schilders. Tot 1 oktober 2013 kan iedereen zich voor deze wedstrijd inschrijven. Dit doe je door een foto van je beste schilderij(en) (maximaal drie) up te loaden op deze website (klik op de roze button linksboven of in het menu op 'Inschrijven').

Het onderwerp, de techniek en het formaat van het schilderij zijn helemaal vrij. Dus acryl mag, evenals olieverf en ook aquarel. Zolang het maar een schilderij is in een natte techniek (en dus geen tekening). Dieren, landschappen, bloemen, abstract, minimalistisch, impressionistisch, alles is toegestaan! Je schilderij mag vierkant, liggend of staand zijn. Meer informatie over kosten en prijzen? Klik dan hier.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.