Bijgewerkt: 22 januari 2025

Instroom asielzoekers in Nederland vorige week 1800

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid
09-11-2015

In de eerste week van november 2015 zijn ongeveer 1800 asielzoekers naar Nederland gekomen. Dat is opnieuw een lichte stijging ten opzichte van de totale instroom in de week ervoor (toen 1700). De gebruikelijke daling als gevolg van seizoenspatronen (de zogenaamde winterdip) doet zich momenteel niet voor. Daarmee is opnieuw duidelijk, dat de asielinstroom heel lastig te voorspellen is.

Omdat de instroom nog steeds hoog is en ook de gebruikelijke instroomverlaging aan het eind van het jaar lijkt uit te blijven, blijft er grote behoefte aan opvangplaatsen. Er wordt voortdurend met gemeenten samengewerkt om extra opvangplaatsen te vinden en om de mensen met een vergunning in de Rijksopvang snel te kunnen uitplaatsen naar een gemeente.

Foto Amstelveen
(Bron Vluchtelingenwerk Nederland - 2015)

Nationaliteiten centrale vluchtelingen opvang op 14 september 2015


Een vluchteling is iemand die zijn woongebied is ontvlucht uit vrees voor geweld, of zijn leven. De meeste vluchtelingen komen uit gebieden met oorlog, of dreiging daartoe, of uit staten waar grove schendingen van de mensenrechten plaatsvinden. De lidstaten van de Verenigde Naties organiseren sinds 2000 jaarlijks op 20 juni de Wereldvluchtelingendag.

Op 28 juli 1951 werd te Genève een vluchteling gedefinieerd in het eerste artikel van het Internationaal Verdrag betreffende de Status van Vluchtelingen als "een persoon die uit gegronde vrees voor vervolging wegens zijn ras, godsdienst, nationaliteit, het behoren tot een bepaalde sociale groep, of vanwege zijn politieke overtuiging, zich bevindt buiten het land, waarvan hij de nationaliteit bezit, en die de bescherming van dat land niet kan, of uit hoofde van bovenbedoelde vrees, niet wil inroepen, of die, indien hij geen nationaliteit bezit en verblijft buiten het land, waar hij vroeger zijn gewone verblijfplaats had, daarheen niet kan, of uit hoofde van bovenbedoelde vrees, niet wil terugkeren. Een asielzoeker is iemand die de bescherming van een ander land inroept. Hij vraagt daarmee in dat land asiel aan.


Intensivering ondersteuning lokaal bestuur op het gebied van migratie

Het lokaal bestuur wordt intensiever ondersteund rond asielzoekers, en de veiligheid van vertegenwoordigers van het lokaal bestuur. Er zijn ondersteuningteams vanuit het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) aan de slag gegaan die gemeenten adviseren over de organisatie van bijeenkomsten over asiel en het omgaan met incidenten en bedreigingen. Ook komt er een aanvullende financiële voorziening voor de beveiligingskosten van politieke ambtsdragers. Dat laat minister Plasterk van BZK weten in twee brieven, mede namens het ministerie van Veiligheid en Justitie, aan de Tweede Kamer.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Ronald Plasterk (PvdA) minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties


De ondersteuningsteams bestaan uit medewerkers van BZK, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid en het COT (Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement), en werken in nauwe samenwerking met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers. De hoeveelheid aan kennis die er al is wordt gebruikt om gemeenten optimaal voor te bereiden en verschillende scenario’s te ontwikkelen voor incidenten en calamiteiten. In het uiterste geval staan de teams gemeenten bij op locatie.

De actualiteit maakt duidelijk, dat politieke ambtsdragers steeds vaker persoonlijk worden aangesproken op besluiten van de gemeente. Dat kan gepaard gaan met agressie en geweld. Dit wordt totaal niet geaccepteerd en moet bestreden worden. Nu al worden kosten als politietoezicht en persoonsbeveiliging landelijk betaald en niet vanuit de gemeentelijke begroting, maar BZK heeft besloten tot een aanvullende financiële voorziening die andere kosten omtrent beveiliging moet vergoeden. Deze voorziening moet voorkomen, dat politieke ambtsdragers geen melding durven te maken van agressie en geweld, omdat ze niet in discussie willen met de gemeenteraad over de kosten van beveiliging.

Het programma Veilige Publieke Taak (VPT) heeft sinds 2007 werkgevers ondersteund en instrumenten ontwikkeld en beschikbaar gesteld aan werkgevers. Verder zijn er zogenaamde VPT-regio’s opgezet, waarin afspraken met politie en openbaar ministerie gemaakt worden. Dit programma was bedoeld als tijdelijke stimulans, maar wordt vanaf nu voortgezet in het structurele en nieuwe programma Bestuur en Veiligheid. Zo komt er een betere verbinding tussen de thema’s ondermijning van bestuur en de aanpak van bedreiging van politieke ambtsdragers. Met deze maatregelen wordt geïnvesteerd in de veiligheid van deze groep van burgemeesters, wethouders en raadsleden.




Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.