Bijgewerkt: 28 februari 2024

Internationale Ouderendag 1 oktober 2008

Nieuws -> Sociaal

Bron: Wikipedia / FNV / ANBO / Ouderenfonds
01-10-2008

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft 1 oktober aangewezen in 1990 om de Internationale Dag van de Ouderen (International Day of Older Persons) elk jaar te vieren. De VN-beginselen zijn bedoeld, om ervoor te zorgen, dat meer aandacht zal worden besteed aan de situatie van oudere personen, hun onafhankelijkheid, participatie, zorg, zelfredzaamheid en waardigheid.

Ouderen Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

De realiteit is helaas niet zo schilderachtig


De Internationale Ouderendag, 1 oktober, wordt in 2008 aangegrepen om de aansluiting van ANBO bij de FNV te vieren. Met deze aansluiting, die 1 januari 2009 een feit is, wordt een grote stap gezet in de belangenbehartiging van senioren. In de Amsterdam Arena wordt het feestelijk programma met de titel: “Sluit je aan”opgevoerd.

Ongeveer 2.500 leden van ANBO en FNV vieren de aansluiting van de ouderenbond met Nederlands’ grootste vakcentrale. Vrijwilligers, medewerkers en leden van de bonden maken met elkaar kennis tijdens salsaworkshops, speeddating, een restyling van Coco de Meyere en een kookdemonstratie van Cas Spijkers.

ANBO?

De Vereniging Algemene Bond voor Ouderen is een landelijke belangenorganisatie voor 50 plussers met 185.000 leden. ANBO is het resultaat van een fusie die op 6 december 1977 tot stand kwam tussen de Bond voor Staatspensionering en de Algemene Bond voor Bejaarden (ABvB). De ABvB is door Rotterdamse havenarbeiders opgericht in 1945 om vooral de materiële belangen van ouderen te behartigen.

De leden van ANBO zijn aangesloten bij een van de meer dan vijfhonderd lokale afdelingen, die eigen besturen hebben.

FNV?

De Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV) is een Nederlandse werknemersvereniging. De FNV ontstond in 1976 toen het Nederlands Verbond van Vakverenigingen (NVV) en het Nederlands Katholiek Vakverbond (NKV) intensief gingen samenwerken.

Op 1 januari 1982 gingen de NVV en de NKV formeel op in de FNV. De FNV bestaat uit 16 zelfstandige vakbonden, die werkzaam zijn in bijna alle sectoren van onze maatschappij. De FNV-bonden werken samen in de vakcentrale. De vakcentrale FNV coördineert en regelt zaken die boven de afzonderlijke bedrijfstakken uitstijgen.

Nationaal Ouderenfonds?

Het Ouderenfonds is het enige geldwervende fonds dat zich uitsluitend inzet voor het welzijn van kwetsbare ouderen in Nederland. Hierbij richt het Ouderenfonds zich op het bestrijden van eenzaamheid en armoede en het bevorderen van veiligheid, een goede ouderenzorg en een gezonde oude dag.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.