Bijgewerkt: 3 december 2021

Internationale aandacht voor de groene stad Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
08-07-2014

In het feestjaar 'Amstelveen 50 jaar' dingt Amstelveen namens Nederland mee naar de titel van groenste stad van Europa. Voorbereidingen voor de route die de jury van de Entente Florale Europe verkiezing op maandag 4 augustus 2014 gaat rijden zijn in volle gang. Op 26 september 2014 is de bekendmaking van de uitslag in Hongarije.

Amstelveen werd in 2013 op een haar na tweede bij de nationale verkiezing van groenste stad van Nederland. Door de internationale jury is zij gevraagd Nederland te vertegenwoordigen bij de Europese verkiezing dit jaar. Winnaar Groningen bedankte voor de eer. Amstelveen is beroemd om haar heemparken. Het is de gelegenheid bij uitstek om internationale aandacht voor deze parken te krijgen.

Naast het groen van Amstelveen zijn ook andere thema’s belangrijk in de competitie. Zoals duurzaamheid, recreatie en toerisme. Eigenlijk is het groen in de stad het verbindend element. De route start op maandag 4 augustus 2014 op Speelboerderij Elsenhove, de lokale kinderboerderij. Daarna wandelt de jury in de symmetrisch aangelegde Stadstuinen in het Stadshart, bezoeken het Broersepark: het oudste park van Amstelveen en het heempark Dr. Jac. P. Thijsse.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

De Majoor Bosshardtbrug in het Broersepark, Amstelveen


Daarna doet de jury de  avontuurlijke speelplaats aan de noordkant van de Amstelveense Poel aan, waar ook het raadhuis staat. De tour gaat via de sportcomplexen aan de Sportlaan en Internationale School of Amsterdam naar de Amsteltuin. De Amsteltuin is naast een wijngaard ook een dagbestedingscentrum. Een unieke combinatie. Tot slot gaat de rit naar de prachtig aan de Amstel gelegen begraafplaats Zorgvlied en haar monumentale graven en bomen. Aansluitend trekt de jury zich terug voor hun beraad in buitenplaats Wester-Amstel. Het is een van de drie overgebleven buitenplaatsen van ruim 60 die ooit de Amstel sierden. Het is privébezit, maar verpacht aan Groengebied Amstelland.

De criteria gerangschikt in drie groepen:

- Vegetatie en landschap 50%

- Milieu 23%

- Toerisme en betrokkenheid 27%

Het algemene doel van de wedstrijd is de verbetering van de kwaliteit van leven voor de lokale stads-en dorpsgemeenschappen. Daartoe heeft de wedstrijd bevordert:

• de vergroening van steden en dorpen

• bloemen, struiken, groene ruimten, parken

• ontwikkeling die is milieuvriendelijk en ecologisch gevoelig

• onderwijs-en communicatie-initiatieven die milieubewustzijn promoten.

De algemene organisatie is in de handen van de "Association Europeenne du Fleurissement et du Paysage" (AEFP).

De competitie

"Entente Florale Europe" is een Europese competitie tussen steden en dorpen. Elk deelnemend land schuift een representatieve stad en dorp naar voren. Dit jaar doen namens Nederland onze stad mee en het dorp Zuidlaren in de provincie Drenthe. De competitie startte in 1975, toen nog alleen tussen Groot-Brittannië en Frankrijk. Tegenwoordig doen er 12 landen mee aan de competitie. De officiële prijsuitreiking is op vrijdag 26 september 2014 in Budapest. Amstelveen is een grote kanshebber.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.
Zoeken
OTHER LANGUAGES

Amstelveen in english Amstelveen magyarul
LINKS