Bijgewerkt: 3 maart 2024

Internationale campagne Orange the World 2023

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
28-11-2023

Amstelveen vraagt opnieuw aandacht voor geweld tegen vrouwen tijdens de internationale campagne Orange the World. 'We houden dit thema onder de aandacht. Dat is helaas nog hard nodig' - zegt Floor Gordon (D66) wethouder Diversiteit.

De wethouder gaf maandag 27 november 2023 een toespraak bij het raadhuis en liep vervolgens in een oranjestoet naar het kunstwerk Whispering Seaweed van kunstenaar Margot Berkman op het Keizer Karelplein. Het kunstwerk werd door de wethouder klokslag 17.30 uur oranje aangelicht.

Foto Amstelveen
(Foto Janiek Dam - 2023)

Wethouder Floor Gordon en Ingrid Ambagstheer van de Soroptimisten bij het oranje opgelichte kunstwerk 'Whispering Seaweed' van kunstenaar Margot Berkman op het Keizer Karelplein

Thema. Het thema in Nederland is dit jaar ‘Veilig, overal en altijd’. 'Het gaat om meer dan fysiek geweld achter de voordeur of vrouwenmoord. Geweld tegen vrouwen kan ook intimidatie zijn, tijdens het uitgaan, op de werkvloer, online of in de sportschool. We mogen nooit wegkijken als we hier getuige van zijn”, vervolgt de wethouder. Spreek je uit!' – licht wethouder Gordon toe.

Medestanders. Gordon roept Amstelveners op naast haar te staan in de strijd tegen geweld jegens vrouwen en meisjes in hun dagelijks leven. 'Als iedereen medestander wordt, dan kunnen we met z’n allen geweld de wereld uit helpen. Iedereen kan bijdragen: individuen, professionals, organisaties, bedrijven en overheden.'

Cijfers. Wereldwijd heeft 1 op de 3 vrouwen te maken met fysiek, psychisch en/of seksueel geweld, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Volgens Rutgers krijgt in Nederland 53 % van de vrouwen te maken met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Het Ministerie van Volksgezondheid meldt dat 1 op de 5 Nederlandse vrouwen met partnergeweld te maken krijgt.

Orange the World. Orange the World is de wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. De campagne vindt ieder jaar plaats van 25 november, de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, tot 10 december, de Internationale Mensenrechtendag. De dagen daartussen zijn de 16 Dagen van Actie. Inmiddels worden in meer dan honderd landen in deze periode gebouwen of andere objecten oranje uitgelicht, en worden debatten, tentoonstellingen, demonstraties en allerlei andere activiteiten georganiseerd.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.