Bijgewerkt: 25 december 2024

Internationale satelliet ziet vroege tekenen van El Niño

Nieuws -> Natuur

Bron: NASA/Wikipedia
20-05-2023

Kelvin-golven, een potentiële voorbode van El Niño-omstandigheden in de oceaan, rollen over de equatoriale Stille Oceaan naar de kust van Zuid-Amerika- meldt de National Aeronautics and Space Administration (NASA).

De meest recente zeespiegelgegevens van de Amerikaans-Europese satelliet Sentinel-6 Michael Freilich duiden op vroege tekenen van een zich ontwikkelende El Niño over de equatoriale Stille Oceaan. De gegevens tonen Kelvin-golven - die ongeveer 5 tot 10 centimeter hoog zijn aan het oceaanoppervlak en honderden kilometers breed - die van west naar oost langs de evenaar naar de westkust van Zuid-Amerika bewegen.

Wanneer ze zich vormen op de evenaar, brengen Kelvin-golven warm water, dat wordt geassocieerd met hogere zeespiegels, van de westelijke Stille Oceaan naar de oostelijke Stille Oceaan. Een reeks Kelvin-golven die in de lente begint, is een bekende voorbode van een El Niño, een periodiek klimaatverschijnsel dat weerpatronen over de hele wereld kan beïnvloeden. Het wordt gekenmerkt door hogere zeespiegels en warmer dan gemiddelde oceaantemperaturen langs de westkust van Amerika.

Water zet uit naarmate het warmer wordt, dus de zeespiegel is meestal hoger op plaatsen met warmer water. El Niño wordt ook geassocieerd met een verzwakking van de passaatwinden. De aandoening kan zorgen voor koelere, nattere omstandigheden in het zuidwesten van de VS en droogte in landen in de westelijke Stille Oceaan, zoals Indonesië en Australië.

De hier getoonde gegevens van de Sentinel-6 Michael Freilich-satelliet hebben betrekking op de periode tussen begin maart en eind april 2023. Op 24 april hadden Kelvin-golven warmer water en hogere zeespiegels (weergegeven in rood en wit) opgestapeld voor de kusten van Peru, Ecuador en Colombia. Satellieten zoals Sentinel-6 Michael Freilich kunnen Kelvin-golven detecteren met een radarhoogtemeter, die microgolfsignalen gebruikt om de hoogte van het oceaanoppervlak te meten. Wanneer een hoogtemeter over gebieden gaat die warmer zijn dan andere, zullen de gegevens hogere zeespiegels tonen.

Foto Amstelveen
(Credit NASA/JPL-Caltech - 2023)

Zeeniveaugegevens van de Sentinel-6 Michael Freilich-satelliet op 24 april 2023 tonen relatief hoger (weergegeven in rood en wit) en warmer oceaanwater aan de evenaar en de westkust van Zuid-Amerika. Water zet uit naarmate het warmer wordt, dus de zeespiegel is meestal hoger op plaatsen met warmer water

"We zullen deze El Niño als een havik in de gaten houden", zegt Josh Willis, Sentinel-6 Michael Freilich-projectwetenschapper bij NASA's Jet Propulsion Laboratory in Zuid-Californië. "Als het een grote is, zal de wereld een recordopwarming meemaken, maar hier in het zuidwesten van de VS kunnen we een nieuwe natte winter tegemoet gaan, precies na de kletsnatte winter die we vorige winter hebben gehad."

Zowel de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) als de World Meteorological Organization hebben onlangs een verhoogde kans gemeld dat El Niño zich tegen het einde van de zomer zal ontwikkelen. Voortdurende monitoring van de oceaancondities in de Stille Oceaan door instrumenten en satellieten zoals Sentinel-6 Michael Freilich zou de komende maanden moeten helpen om duidelijk te maken hoe sterk het zou kunnen worden.

"Als we het zeeniveau vanuit de ruimte meten met behulp van satelliethoogtemeters, weten we niet alleen de vorm en hoogte van water, maar ook de beweging ervan, zoals Kelvin en andere golven", zegt Nadya Vinogradova Shiffer, NASA-programmawetenschapper en manager voor Sentinel-6 Michael Freilich in Washington. "Oceaangolven klotsen warmte rond de planeet, brengen warmte en vocht naar onze kusten en veranderen ons weer."

El Niño ('The Boy') is de warme fase van de El Niño-Southern Oscillation (ENSO) en wordt geassocieerd met een band van warm oceaanwater die zich ontwikkelt in de centrale en oost-centrale equatoriale Stille Oceaan (ongeveer tussen de internationale datumgrens en 120 ° WL), inclusief het gebied voor de Pacifische kust van Zuid-Amerika. De ENSO is de cyclus van warme en koude zeewatertemperatuur (SST) van de tropische centrale en oostelijke Stille Oceaan. El Niño gaat gepaard met hoge luchtdruk in de westelijke Stille Oceaan en lage luchtdruk in de oostelijke Stille Oceaan. Het is bekend dat El Niño-fasen bijna vier jaar duren; uit gegevens blijkt echter dat de cycli tussen de twee en zeven jaar hebben geduurd. Tijdens de ontwikkeling van El Niño ontstaat er regen tussen september en november. De koele fase van ENSO is Spaans: La Niña, lit. 'The Girl', met SST's in de oostelijke Stille Oceaan onder het gemiddelde, en luchtdruk hoog in de oostelijke Stille Oceaan en laag in de westelijke Stille Oceaan. De ENSO-cyclus, die zowel El Niño als La Niña omvat, veroorzaakt wereldwijde veranderingen in temperatuur en regenval.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.