Bijgewerkt: 1 november 2024

Interneringskaarten van Nederlandse krijgsgevangen zijn online

Nieuws -> Informatief

Bron: Nationaal Archief
15-08-2011

Vandaag wordt herdacht dat Japan 66 jaar geleden capituleerde. Daarmee kwam officieel een einde aan de oorlog in Indonesië, toen nog Nederlands-Indië geheten. Vanaf 15 augustus 2011 zijn ook 26.000 persoonskaarten – zogeheten interneringskaarten - van toenmalige Nederlandse krijgsgevangenen in Japanse interneringskampen online beschikbaar. De kaarten met hun enorme historische waarde zijn in te zien via de website gahetna.nl en op de studiezaal van het Nationaal Archief.

Gegevens interneringskaart

Op de interneringskaart staan persoonlijke gegevens van de krijgsgevangene, zoals naam, militaire rang, nummer van de krijgsgevangenschap, medische gegevens en eventueel datum van overlijden. Deze gegevens zijn niet alleen interessant voor nabestaanden.

De collectie leent zich ook voor (statistisch) onderzoek; hoeveel krijgsgevangen zijn destijds overleden? Hoe oud werden ze gemiddeld? Aan welke ziektes leden ze? 'Dat soort vragen is nu veel makkelijker te beantwoorden,' zegt Johan van Langen, projectleider Digitalisering en vertaling Japanse interneringskaarten.

interneringskaart Amstelveen
(Bron Nationaal Archief - 2011)

De interneringskaart van Hendrikus Johannes van Santen (1903), soldaat infanterie Landstorm afdeling in Batavia


Toenemende belangstelling

Volgens Van Langen is het van groot belang, dat de gedigitaliseerde kaarten nu voor iedereen (online) beschikbaar zijn: 'Bij het Nationaal Archief merken we dat er een onverminderde vraag is naar dit soort gegevens. Wekelijks melden nabestaanden zich om te achterhalen wat er met hun familieleden is gebeurd.' Het zijn overigens niet alleen nabestaanden die geïnteresseerd zijn, ook voormalig krijgsgevangenen melden zich.

Naast directbetrokkenen maken historische onderzoekers en instanties als de Oorlogsgravenstichting veelvuldig gebruik van de historische bronnen. Van Langen: 'De Oorlogsgravenstichting beheert erevelden, onder meer in Indonesië. Zij raadplegen de interneringskaarten om de juiste namen en data op de grafstenen te plaatsen.'

Aanvulling op bestaande collectie Nationaal Archief

De Japanse interneringskaarten die in het Nationaal Archief liggen, hadden tot voor kort alleen betrekking op militairen van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL). Sinds juni 2011 zijn daar de interneringskaarten van de Koninklijke Marine aan toegevoegd. In totaal bestaat de collectie nu uit bijna 48.000 interneringskaarten.

Vanwege de bescherming van de privacy zijn alleen de interneringskaarten van overleden krijgsgevangenen beschikbaar voor het brede publiek. Vooralsnog zijn 26.000 kaarten online en op de studiezaal raadpleegbaar. De openbare collectie wordt jaarlijks aangevuld.

Digitalisering

Het digitaliseren en vertalen van de kaarten heeft 2 jaar geduurd. De operatie is mogelijk dankzij een subsidie van het programma Erfgoed van de oorlog van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Het programma Erfgoed van de oorlog is bedoeld om het belangrijkste erfgoed van de Tweede Wereldoorlog te behouden en toegankelijk te maken. Website: http://www.gahetna.nl/collectie/index/nt00425



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.