Bijgewerkt: 8 mei 2024

Invulling jaarthema participatie door de gemeenteraad van Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
07-07-2023

De gemeenteraad van Amstelveen heeft 2023 aangewezen als het jaar van de participatie. Dit in het kader van de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. De raad heeft voor dit jaarthema drie speerpunten: Raad op Straat, jongerenparticipatie en Raad te Gast.

Raad op Straat

Op 19 maart en op 4 juni 2023 is de gemeenteraad op het Stadsplein en bij de St. Urbanuskerk in Nes aan de Amstel in gesprek gegaan met inwoners. Met Raad op Straat wil de raad ophalen wat er bij de inwoners leeft en of zij nog ideeën hebben voor de stad. Bij Raad op Straat zijn de raadsleden herkenbaar als lid van de gemeenteraad, niet als lid van een bepaalde politieke partij. Raad op Straat zal in 2023 nog een aantal keer plaatsvinden. Vanaf 2024 wordt dit een reguliere activiteit van de raad.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2023)

Jet Smit fractievoorzitter van VVD-Amstelveen (midden) tijdens de Raad op Straat 4 juni 2023 in Nes aan de Amstel

Jongerenparticipatie. Een tweede speerpunt van de raad is jongerenparticipatie. Naar aanleiding van Het Raadsgesprek op 10 mei 2023 over jongerenparticipatie heeft de raad op 21 juni besloten tot het instellen van een jongerenplatform. Daarmee wil de raad jongeren meer betrekken bij de gemeente Amstelveen en de lokale politiek. De raad vindt het belangrijk dat er meer ruimte komt voor invloed door jongeren bij politieke prioriteiten en besluiten. Het jongerenplatform kan de raad gevraagd en ongevraagd adviseren. Amstelveense jongeren mogen zelf bepalen hoe zij te werk willen gaan en worden daarbij begeleid door vijf raadsambassadeurs en de griffie.

Raad te Gast. De komende maanden wil de gemeenteraad aan de slag met het derde speerpunt: Raad te Gast. Inwoners, bedrijven en instellingen kunnen de raad uitnodigen om samen een activiteit te doen. Denk bijvoorbeeld aan een klus in het clubhuis of samen opruimen van zwerfafval. De raad gaat tijdens het vrijwilligerswerk in gesprek over wat de uitnodigende partij bezighoudt. Inwoners, bedrijven en instellingen kunnen de raad uitnodigen voor een activiteit door een e-mail te sturen naar raadsgriffie@amstelveen.nl.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.