Bijgewerkt: 22 november 2024

J.C.H. Barens & Zn Natuursteen al 90 jaar

Nieuws -> Informatief

Bron: Amstelveenweb.com
29-01-2019

In januari 2019 vertelde Marco Barens het verhaal over het ontstaan van J.C.H. Barens & Zn Steenhouwerij


Steenhouwerij J.C.H. Barens & Zn in Amstelveen was voor de senioren een begrip en de advertentie met grafzerken stond in vroeger tijden altijd in het Amstelveensch Weekblad bij de rouwadvertenties. Tijden veranderen en het bedrijf ontwikkelde zich. Anno 2019 is het bedrijf nog steeds in handen van Barens, de vierde generatie, nu onder de naam Barens Natuursteen.
Maar het begon allemaal in de Oude Karselaan nr 80, vlak bij het bruggetje naar het Amsterdamse Bos. De heer Johannes, Cornelis, Hendricus (J.C.H.) Barens, gehuwd met Margaretha Wichmann, begon in 1924 met het maken van asbakjes en vensterbanken van natuursteen en adverteerde hier ook mee. Door de toename van aanvragen van grafmonumenten en schoorsteenmantels, kreeg Barens op 15 januari 1924 een vergunning om bij het huis een loods te bouwen. Voor de opslag van materiaal huurde hij vanaf januari 1926 voor vijftig cent per jaar van de gemeente Nieuwer-Amstel een plek bij de vuilnisbelt.


(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Foto van 1942 - Dhr J.C.H. Barens
Oprichter in 1929 van Steenhouwerij J.C.H. Barens &Zn



(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Advertentie uit het Amstelveensch Weekblad


De tuin van het woonhuis aan de Oude Karselaan lag vol met stenen, resten en allerlei materiaal dat werd gebruikt voor het bedrijf, tot ergernis van de buren. Op 14 februari 1927 kreeg Barens een brief van het gemeentebestuur met het vriendelijke verzoek om naar een andere woning uit te kijken. ?Daar het door U bewoonde perceel, Oude Karselaan 80, als werkplaats is ingericht en de tuin als opslagplaats wordt gebruikt, ontsiert deze de gehele omgeving?.


(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Vergunning voor het bouwen van een steenhouwerij met schaftlokaal


Achter het autobedrijf Splinter aan de Heemraadschapslaan was plaats en daar kon Barens grond huren van eigenaar Splinter. Op 23 maart 1929 kreeg hij een vergunning voor het bouwen van een steenhouwerij met schaftlokaal en zo geschiedde, de steenhouwerij werd verplaatst. In dat jaar, 1929, registreerde Barens ook zijn bedrijf bij de Kamer van Koophandel onder de naam J.C.H.Barens & Zn, steenhouwerij. De heer J.C.H. Barens werkte in de steenhouwerij vanaf het begin tot hij overleed in 1943 en waardoor het bedrijf overging naar zijn zoon Anton (Antonius Wilhelmus) die er al werkte.


(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Advertentie uit het Adresboek 1958-1959



(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Advertentie uit het Adresboek 1962-1963


Anton had een zoon Rob (Robertus Maria) die in het basisonderwijs werkte, maar ook wel hielp in het bedrijf van zijn vader. De inkomsten waren als onderwijzer niet veel, dus besloot Rob in 1965 om bij zijn vader in dienst te gaan. Rob was gehuwd met Ina Schiphorst en kregen twee zoons, Rob jr (Robertus Alexander - 1968) en Marco (Marco Antonius - 1970). In 1966 kwam Rob?s zwager Ton (ATT) van Hecke in de zaak werken. Een plezierige kracht die wist wat er gedaan moest worden In 1972 liep Anton Barens van de werkplaats naar de kantine om koffie te halen, maar zakte onderweg in elkaar en overleed ter plekke. Een grote schok voor iedereen.


(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Foto van 1994 - Dhr A.W. Barens ? Anton Wilhelmus



(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Foto van 1994 - Dhr A.T.T. van Hecke (zwager Ton)



(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Vanaf de Heemraadschapslaan rijdt de grote vrachtwagen met natuursteen
tussen de huizen door naar de opslagplaats van Barens
Dat moet voorzichtig want links staan auto?s van klanten van garagebedrijf Splinter



(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

De bestelling wordt van de vrachtwagen geladen. In de laadbak staat Ton van Hecke
die de steen uitlaadt waarbij Rob sr de steen naar de plaats leidt



(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

De chauffeur midden in de laadbak bekijkt of alles wel goed gaat



(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

De opslagplaats van Barens met links de werkplaats en rechts de opslag


In datzelfde jaar ? 1972 - wilde Splinter, de eigenaar van de grond aan de Heemraadschapslaan, de huur niet verlengen. Rob wilde het werk dat zich inmiddels had uitgebreid, wel voortzetten met van Hecke en daarom werd samen met de gemeente naar een geschikte locatie gezocht. Die werd in 1973 op het bedrijventerrein Legmeer, aan de Mortelmolen nr 5, alwaar een bedrijfspand werd gebouwd, waarvan Ina Barens,moeder van Rob sr, Annie Barens, de laatste steen legde.


(Foto Amstelveenweb.com - 2019)



(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Foto uit 1994 - Rob Barens senior


Het werk was inmiddels uitgebreid van bewerken en verwerken van natuursteen voor het interieur, exterieur en vervaardigen grafstenen in allerlei soorten en maten. Ook was het bedrijf specialist geworden in exclusieve toepassingen van natuursteen voor bijvoorbeeld luxe zeiljachten en hotels. In 1994 ging Ton van Hecke met de Vut en werkte Ina, de echtgenote van Rob Barens af en toe als administratieve kracht mee in het bedrijf.


(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Voorbeelden van mogelijkheden met natuursteen



(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Rob jr in de werkplaats nog druk aan het werk


Zoon Rob jr van de 4de generatie Barens werkte al vanaf zijn 18-19 jaar bij zijn vader. Hij volgde in Utrecht een opleiding voor wat tegenwoordig genoemd wordt natuursteenbewerker. Marco hielp in eerste instantie af en toe in het bedrijf, maar moest onder dienst. Hij behoorde tot ??n van de laatsten die verplicht onder dienst moesten. Er is nog geprobeerd om ontheffing te krijgen vanwege het werken in een eigen familiebedrijf, maar dat lukte niet echt. Toen de hele procedure was afgerond en Marco vrijstelling kreeg, zat hij al bij de medische troepen. Met zijn leidinggevende werd toen afgesproken dat Marco drie dagen per week dienst deed en twee dagen per week bij zijn vader kon werken.


(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Rob sr legt uit hoe het vroeger ging met het bewerken van natuursteen


Toen in 1989 Rob jr en Marco de zaak overnamen werd besloten om de gevelnaam te wijzigen van J.C.H. Barens & Zn in Barens natuursteen. Langzaam maar zeker trok Barens sr zich wat terug uit het bedrijf en wordt het heden anno 2019 geleid door de beide zoons. Het maatwerk wordt nog steeds zelf gedaan, maar echt handwerk heeft een prijs en veelal wordt tegenwoordig door de klant meer gekeken naar de prijs, dan het echte vakmanschap. Het zagen, polijsten en frezen van allerlei soorten natuursteen gebeurt ook nog in het eigen bedrijf. Massaproducten en alles wat samenhangt met opdrachten voor grafmonumenten, aanrechtbladen, vloeren, trappen en gevelstenen, wordt veelal uitbesteed of aangekocht in bijvoorbeeld China, Hongarije of Polen, waarbij de broers Barens wel zorgdragen voor de afwerking en aflevering in Nederland. Ook werken zij samen met een Nederlands bedrijf dat zich ook richt op deelleveringen van onder andere glasdelen van een grafsteen. Het echte graveren met de hand wordt nog weinig gedaan, maar natuurlijk is specialistisch hakwerk nog altijd mogelijk. Het heeft echter wel zijn prijs. Tegenwoordig kan er computergestuurd heel mooi worden gezandstraald, hetgeen ook nog zelf door Barens wordt gedaan bij specifieke opdrachten.


(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

De opslag buiten is wel wat uitgebreider dan aan de Heemraadschapslaan


Voorheen konden klanten in de showroom van Barens terecht, maar heden ten dage zoeken de klanten veel op internet, of zien voorbeelden in showrooms van verschillende keuken- en badkamer bedrijven welke steensoort voor welk onderdeel zij willen hebben. Vervolgens gaan ze naar Barens Natuursteen om het te laten uitvoeren. Tegenwoordig wordt er veel maatwerk verricht bij particulieren thuis, omdat het bedrijf bekend staat om de mooie uitvoering van hun gespiegelde wanden van natuursteen. Zij gebruiken hiervoor exclusief materiaal dat in grote maten wordt aangekocht.


(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Op het plaatsje voor de ingang staan enkele grafmonumenten als voorbeeld,
maar er is tegenwoordig nog vele malen meer mogelijk als herdenkingsmonument



(Foto Amstelveenweb.com - 2019)


Barens Natuursteen is officieel vanaf 1929 een bekend Amstelveens bedrijf met veel ervaring, anno 2019 dus al 90 jaar! Marco werkt nog wel in de werkplaats, maar houdt zich meer bezig met verkoop, levering en andere administratieve handelingen, terwijl Rob nog actief in de werkplaats is te vinden. Het is een mooi beroep, maar of de kinderen van de 4de generatie de zaken gaan voortzetten is nog niet zeker, want zover zijn ze nog niet. In ieder geval kan Amstelveen anno 2019 nog steeds trots zijn op zo?n uniek bedrijf!


(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

vlnr Marco, Rob sr en Rob jr voor de zaak aan
Mortelmolen 5 te Amstelveen




Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.