Bijgewerkt: 28 maart 2024

Jaar van de Historische Buitenplaats in 2012

Nieuws -> Informatief

Bron: Historische Buitenplaatsen 2012
14-03-2012

Op donderdag 29 maart 2012 start het Jaar van de Historische Buitenplaats 2012! Buitenplaatsen uit alle provincies staan het hele jaar in de schijnwerpers om de noodzaak tot behoud van dit unieke Nederlandse culturele erfgoed onder de aandacht te brengen.

De landelijke opening vindt plaats in Amerongen. René Dessing, voorzitter van de Stichting Themajaar Historische Buitenplaatsen 2012 en de heer Roel Robbertsen, Commissaris van de Koningin in Utrecht en lid van het comité van aanbeveling van het Jaar van de Historische Buitenplaats 2012 zullen daar het jaar officieel openen. Ook wordt het eerste exemplaar gepresenteerd van het speciaal voor dit themajaar geschreven boek ‘De buitenplaats en het Nederlandse landschap’.

Amerongen  Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2012)

Kasteel Amerongen werd oorspronkelijk in 1286 bij het dorp Amerongen gebouwd op de Utrechtse Heuvelrug. Het huidige kasteel werd na 1672 gebouwd en het is een van de belangrijkste Rijksmonumenten van Nederland


Toegankelijk

Het Jaar van de Historische Buitenplaats staat in het teken van toegankelijkheid. Buitenplaatsen zijn van oudsher een ontmoetingsplaats en om de schoonheid van historische buitenplaatsen in heel Nederland te ervaren wordt van alles georganiseerd: tuindagen, wandelingen, rondleidingen en bezichtigingen, tentoonstellingen, diners, lezingen en concerten en nog veel meer. Een aantal buitenplaatsen die normaal niet voor publiek toegankelijk zijn openen ook hun poorten. Alle activiteiten die georganiseerd worden zijn te vinden op www.buitenplaatsen2012.nl.

Westeramstel Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2004)

Wester-Amstel in Amstelveen is een van de drie overgebleven buitenplaatsen van de circa 60 die de oever van de Amstel ooit sierden


Lustoorden

Buitenplaatsen zijn monumentale panden die samen met de aangelegde grote tuinen één geheel vormen. We vinden ze door heel Nederland. Het waren de lustoorden van de elite, de kooplui uit het VOC tijdperk, patriciërs uit de steden, de landadel en andere notabelen.

Met hun trek uit de steden naar buiten ontwikkelde zich een unieke cultuur in Nederland. Van de 6000 buitenplaatsen resteren er nog ongeveer 600. De tijd van de patriciërs is voorbij. Veel van deze buitenplaatsen worden nu door natuurorganisaties, overheden, particuliere stichtingen of bedrijven beheerd en dat is een kostbare zaak.

Behoud

Doel van het themajaar is om het  onbekende fenomeen buitenplaats onder de publieke aandacht te brengen. Meer kennis over en waardering voor dit unieke erfgoed moeten beleidsmakers, overheden en publiek mobiliseren om de nog resterende historische buitenplaatsen in de toekomst te behouden. De stichting wordt hierbij financieel gesteund door onder andere het Nationaal Groenfonds, Nationaal Restauratiefonds, ING Bank, Prins Bernhard Cultuurfonds en Donatus Verzekeringen.

Conferenties

De stichting organiseert met verschillende partners gedurende het jaar diverse symposia en conferenties. Naast de openingsconferentie met de provincie Utrecht, wordt onder meer met de provincie Gelderland het symposium ‘Buitenplaats in bedrijf’ georganiseerd op 31 mei 2012, zal de provincie Noord-Holland gastheer zijn voor de conferentie ‘Buitenplaatsen en het landschap’ en wordt  het Jaar van de Historische Buitenplaats 2012 op 30 november afgesloten met een slotmanifestatie in samenwerking met de provincie Noord-Brabant.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.