Bijgewerkt: 15 juni 2024

Jaarlijks 10 miljoen euro extra investering in de Nederlandse kunst en cultuur

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid
14-11-2017

Minister Ingrid van Engelshoven (cultuur) maakt op 14 november 2017 bekend, dat ze jaarlijks 10 miljoen extra investeert in kunst en cultuur. Door deze investering kunnen vele culturele instellingen en gezelschappen hun programmering voort zetten en worden nieuwe kunstvormen gestimuleerd, die een ander publiek aantrekken. Minister Van Engelshoven: 'Dit is goed nieuws voor de vele culturele instellingen en gezelschappen die al een hele poos in onzekerheid verkeren. Zij kunnen zich nu weer met volle energie storten op de programmering voor het nieuwe seizoen. Met deze investering van € 10 miljoen zorgen we voor continuïteit, zodat culturele instellingen hun positie in binnen- en buitenland kunnen vasthouden.'

Foto Amstelveen
(Foto Nia Palli/OCW - 2017)

Ingrid van Engelshoven (D66) minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap


Fonds Podiumkunsten. Het budget van het Fonds Podiumkunsten wordt voor de periode 2018 - 2020 opgehoogd met € 9 miljoen euro per jaar. Het geld gaat naar instellingen en gezelschappen die eerder een positieve beoordeling hebben gekregen over hun prestaties, maar waar eerder niet genoeg geld voor beschikbaar was. In totaal gaat het om alle instellingen met positieve beoordelingen bij het Fonds Podiumkunsten (de instellingen op de zogenoemde b-lijst). Danstheater AYA, Orkater en theatergroep Suburbia kunnen bijvoorbeeld met dit geld hun programmering voortzetten.

Nieuwe genres. Bovendien is in de periode 2018 – 2020 1 miljoen euro per jaar beschikbaar voor de andere cultuurfondsen om instellingen met nieuwe genres een impuls te geven. Een vernieuwend aanbod trekt nieuwe publieksgroepen. Met dit bedrag kunnen presentatie-instellingen voor beeldende kunst en instellingen op het gebied van de amateurkunst, de literatuur en de creatieve industrie de komende drie jaar hun activiteiten voortzetten. 'Ik vind het belangrijk, dat het cultuuraanbod een groot deel van de bevolking bereikt. Door deze investering krijgen nieuwe kunstvormen, die een ander publiek aantrekken, een impuls,' - aldus de minister. Met deze investering geeft minister Van Engelshoven vervolg aan een eerdere wens van de Tweede Kamer. In 2016 en 2017 werd  € 10 miljoen per jaar extra geïnvesteerd in cultuur door amendementen van PvdA, D66, SP, VVD, GroenLinks, CDA en ChristenUnie.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.