Bijgewerkt: 28 maart 2024

Jan Luykx huisarts in ruste, is overleden

Nieuws -> Gemeente

Bron: Amstelveenweb.com
26-01-2005

Dinsdag 25 januari 2005 stond in de Telegraaf dat
Jan Luykx
huisarts in ruste, is overleden. Hij zou 8 maart 79 jaar geworden zijn.


Dr Luykx begon zijn praktijk in Amstelveen, als jonge huisarts in een kamer van zijn woonhuis aan de Thorbeckelaan. Het nu als wijk 11 bekend staande woongebied. De wijk was vrij nieuw, want vele huizen werden in 1956 opgeleverd. Daar kwamen jonge gezinnen wonen die natuurlijk een huisarts zochten en al snel vonden. Consultatiebureaus als heden waren toen nog niet bekend, dus de huisarts moest van alle markten thuis zijn. Zijn echtgenote was de doktersassistente en dus ook bekend met zijn patiënten en al hun perikelen.

Werd er gebeld voor een probleem dan sprong Dr Luykx op zijn fiets met de dokterstas achterop en sjeesde naar het te consulteren adres. Zo heeft hij aan huis veel zaken verholpen. Een trommelvlies op springen werd na een licht roesje bij de zieke thuis doorgeprikt, een blinde darm ontsteking werd acuut gediagnostiseerd en ambulance vervoer geregeld, een kind dat het ‘snachts benauwd had, Dr Luykx kwam in zijn pyama snel op consult. Zo zijn er duizenden anekdoten te melden. Menig patiënt zal zich in 1960 afgevraagd hebben waar het bloedspoor naar zijn huis vandaan kwam. Welnu het raadsel wordt bij deze opgelost: twee tot op de huid toe afgekapte duimen door een weggegleden hek van de RVS flat, waar kinderen op zaten en de duimen tussen kwamen.

Het echtpaar kreeg 5 kinderen, twee zoons en drie dochters. Voor die tijd heel gewoon. De praktijk groeide gestaag en met het grote gezin werd het woonhuis annex praktijk te klein. De familie verhuisde naar de Keizer Karelweg, eerst naar een tijdelijk pand. Toen de verbouwingen in zijn nieuwe huis, ook aan de Keizer Karelweg, klaar waren, werd er weer verhuisd. Zijn echtgenote sprong nog wel eens bij, als de vaste assistente niet aanwezig kon zijn.

De oudste zoon studeerde ook medicijnen en wilde de praktijk van zijn vader wel overnemen. Door gemeentelijke strubbelingen ging dit niet geheel vlekkeloos en werd er een huis betrokken aan de Graaf Aelbrechtlaan waar een praktijkruimte was aangebouwd. Hier hield Luykx praktijk tot zijn pensioen, waarna zoon Jan-Willem de praktijk overnam. Het echtpaar vertrok naar het Smedemanplein.

Menig Amstelvener heeft Dr Luykx vanaf de wieg tot jong volwassene of langer meegemaakt. Het was een man die zeer betrokken was bij de ziekten en zorgen van zijn patiënten en altijd klaar stond. Een bezoek gaf een heel vertrouwd gevoel.

Dr Luykx is niet meer, maar wel de mooie herinneringen die velen aan hem hebben.




Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.