Bijgewerkt: 2 maart 2024

Jan van Zanen kandidaat voor voorzitterschap van de VNG

Nieuws -> Informatief

Bron: VNG
24-04-2015

Jan van Zanen, burgemeester van Utrecht, is door de adviescommissie governance van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) voorgedragen als kandidaat-voorzitter van de VNG. De leden van de VNG kunnen tot 13 mei tegenkandidaten voor het voorzitterschap aandragen. Tijdens het congres van de VNG, op 3 juni 2015, kiezen de leden de nieuwe voorzitter.

De adviescommissie ziet in de kandidaat Jan van Zanen een verbinder die herkenbaar is voor de verschillende geledingen in de achterban, zowel voor grote als kleine gemeenten en zowel voor burgemeesters, wethouders, raadsleden, secretarissen als griffiers. Volgens de commissie is Van Zanen een gezaghebbende vertegenwoordiger van de gemeenten richting het Rijk en andere belanghebbenden, die beschikt over een breed netwerk en een ruime ervaring in het openbaar bestuur.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2005)

Eén van de eerste foto's van burgemeester Jan van Zanen in Amstelveen op 23 november 2005 in het Museum Jan van der Togt


Binnen de VNG heeft Van Zanen al een ruime staat van dienst. Hij was onder meer lid van het bestuur, voorzitter van de commissie Jaarbericht (VNG Denktank), lid van de commissie Bestuur en Veiligheid, en voorzitter van de Stichting Regres Bouwfraude. Jan van Zanen (1961) was van 1998 tot 2005 wethouder financiën, economische zaken, openbare ruimte en monumenten in Utrecht. In de periode 2003-2008 was hij landelijk voorzitter van de VVD. Van juli 2005 tot en met december 2013 was Van Zanen burgemeester van Amstelveen. Sinds 1 januari 2014 is hij burgemeester van Utrecht.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.