Bijgewerkt: 26 mei 2024

Jimmy Nelson komt naar Libris Venstra op 8 december 2022

Nieuws ->

Bron: Libris Venstra/Wikipedia
28-11-2022

Kunstfotograaf Jimmy Nelson komt naar Libris Venstra op donderdag 8 december 2022.  Naar aanleiding van het uitkomen van zijn nieuwe boek Between the Sea and the Sky komt kunstfotograaf Jimmy Nelson op donderdag 8 december naar Libris Venstra aan het Stadsplein. Jimmy zal in het kort vertellen over zijn boek en daarna signeren.

Over Between the Sea and the Sky. In Between the Sea and the Sky, dat op 17 september is uitgekomen, portretteert Nelson twintig Nederlandse gemeenschappen in traditionele streek- en klederdracht en de omgeving die hen gevormd heeft. Het is zijn meest persoonlijke boek tot nu toe. Tijdens de recente pandemie met wereldwijde reisbeperkingen besefte Jimmy dat hij niet naar de uiteinden van de wereld hoeft te trekken om uitzonderlijke menselijke schoonheid te ontdekken. Dat inzicht leidde tot een nieuw project vlakbij huis.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2022)

Kunstfotograaf Jimmy Nelson op het Opinion Festival 2022 in Paide, Estland

Het resulterende kunstboek Between the Sea and the Sky is een ode aan Nederland, Nelsons geadopteerde vaderland. Deze artistieke reis voert van Zeeland tot Friesland langs de laatst overgebleven traditionele culturen van Nederland. Het 528 pagina's tellende boek over Nederlands erfgoed en dracht bestaat uit intieme portretten en iconische landschappen die zijn vastgelegd met een op maat gemaakte analoge platencamera.

De gedetailleerdheid van de foto’s, met veel contrastwerking en diepte, zorgt voor een romantische, schilderkunstige sfeer en hint subtiel naar het werk van de Hollandse meesters uit de zeventiende eeuw. De beelden ademen een respect voor mens en omgeving door Nelsons keuze voor een relatief laag perspectief en het gebruik van natuurlijk licht. De liefdevolle portretten en iconische landschappen worden gecompleteerd door reportage-beelden. Al wandelend, pratend en dansend tonen de mensen voor de camera hun manier van samen zijn, tegen de achtergrond van de hen zo vertrouwde zeehavens en gouden duinen aan de horizon of molens in weidse vergezichten.

Naast de verbluffende fotografie bevatten de hoofdstukken van Between the Sea and the Sky geschiedenissen, mythen en spreuken uit de diverse streken. De teksten worden vergezeld van handgetekende landkaarten en illustraties van de meest iconische symbolen, mythische personages en natuurlijke elementen. Samen vertellen zij het verhaal van de Nederlanders, die eeuwenlang tegen het water streden om hun land, waarvan bijna een kwart onder zeeniveau ligt, veilig te houden. Dit vergde extreme kracht, solidariteit en uithoudingsvermogen die in hoge mate vormend zijn geweest voor de Nederlandse cultuur en identiteit. Een zorgvuldig samengestelde selectie van afbeeldingen kan worden gescand met de bekroonde gratis Jimmy Nelson-app, die unieke videobeelden achter de afbeelding onthult en de afbeeldingen tot leven brengt.

Foto Amstelveen
(Bron Venstra - 2022)

De omslag van het boek van Jimmy Nelson: 'Between the Sea and the Sky'

Over de kunstenaar. De kunstenaar Jimmy Nelson (1967) is een Engelse fotograaf. Hij is bekend om zijn portretten van inheemse volkeren. heeft zijn hele leven lang oorspronkelijke culturen gefotografeerd, wat in 2013 zijn eerste boek Before They Pass Away opleverde. Vijf jaar later volgde Homage to Humanity (2018). Nelson plaatst de mensen voor zijn camera op een voetstuk waarmee hij buitengewone en vaak bijna vergeten gemeenschappen een waardig en zichtbaar platform geeft. Met zijn gepassioneerde portretten viert Nelson de menselijke diversiteit en schoonheid. Het is Nelsons droom de mensheid te verbinden door een gevoel van liefde voor zichzelf, elkaar en de aarde. Alleen dan kunnen we onze kostbare planeet in stand houden.

James Philip Nelson werd in 1967 geboren in Sevenoaks, Kent. Hij bracht zijn jeugd door in Afrika, Azië en Zuid-Amerika, waar hij rondreisde met zijn vader, die als geoloog werkte voor International Shell. Op 7-jarige leeftijd werd hij naar Stonyhurst College gestuurd, een jezuïeteninternaat in Lancashire, Verenigd Koninkrijk. Toen hij 16 was, ontwikkelde hij Alopecia totalis, een aandoening waarbij al het haar uitvalt, wat werd veroorzaakt door een culminatie van stress en een reactie op malariamedicijnen.

In 1985, op 17-jarige leeftijd, verliet hij zijn kostschool en begon te voet de lengte van Tibet af te leggen. Hij nam een kleine camera mee op zijn tocht en fotografeerde zijn reis, die ongeveer twee jaar duurde. Bij terugkeer werd de collectie foto's die hij in het voorheen ontoegankelijke land had genomen, gepubliceerd door het Engelse National Geographic, tot grote internationale bijval.

Na deze reis ondernam Nelson meer reizen, waarbij hij verschillende oorlogsgebieden documenteerde, waaronder Afghanistan, Kasjmir, Joegoslavië, Somalië en El Salvador, en begon te werken als professioneel fotojournalist, tot hij 24 jaar oud was. In 1992 kreeg Nelson de opdracht van Shell Oil om het boek "Literaire portretten van China" te produceren. Hij reisde 30 maanden lang door het land, samen met zijn toenmalige vrouw, Ashkaine Hora Adema, die deelnam aan het maken van het boek, en de latere zakenpartner van Nelson werd. Vanaf 1997 begon Nelson te werken in de commerciële reclamewereld. Gedurende deze tijd ging hij door met het verzamelen van beelden van afgelegen en geïsoleerde culturen.

Locatie: Libris Venstra, Stadsplein 102-A Amstelveen. Datum en tijd: donderdag 8 december 2022 Aanvang 19.30 uur. Toegang: vrij. Reserveren kan via info@venstra.nl maar is niet verplichtAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.