Bijgewerkt: 26 juni 2022

Johan Remkes legt op 1 januari 2019 zijn functie neer

Nieuws -> Provincie

Bron: Provincie NH
10-04-2018

In een brief aan Provinciale Staten en aan minister Kasja Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft commissaris van de Koning Johan Remkes in de Provincie Noord-Holland op 10 april 2018 aangegeven dat hij op 1 januari 2019 zijn functie neerlegt.

Door deze beslissing nu aan te kondigen kan tijdig en zorgvuldig in zijn opvolging worden voorzien, aldus Remkes. Ook is zijn opvolger dan voldoende ingewerkt als na de verkiezingen van Provinciale Staten op 20 maart 2019 de nieuwe Staten en het nieuwe College van Gedeputeerde Staten aantreden.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Johan Remkes tijdens zijn bezoek in de raadzaal van Amstelveen op 28 september 2017


Eind dit jaar zal hij zijn werkzaamheden als voorzitter van de Staatscommissie parlementair stelsel, die de Staten-Generaal adviseert over de noodzaak van veranderingen in het parlementaire stelsel en de parlementaire democratie, afronden. Johan Remkes (1951) is sinds 1 juli 2010 commissaris van de Koning(in) in Noord-Holland.

Remkes schrijft (pdf 2 pagina’s) dat het een lastige afweging was. Werken in het belang van de provincie Noord-Holland, van de burgers en het bedrijfsleven, is volgens hem uitdagend en geeft een grote mate van bevrediging. Hij is tot dit besluit gekomen, omdat hij meer tijd wil nemen voor zijn privéleven.

Van 22 juli 2002 tot 22 februari 2007 was Johan Remkes minister van Binnenlandse Zaken en van 2002 tot 2003 vicepremier. Eerder was hij onder meer lid van de Tweede Kamer, van Provinciale Staten van Groningen en van de gemeenteraad van de stad Groningen. Ook was hij staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en gedeputeerde in de provincie Groningen. In 2017 werd hij benoemd tot voorzitter van de Staatscommissie parlementair stelsel.

Voordat de vacature voor een nieuwe commissaris van de Koning wordt opengesteld, overlegt de minister van Binnenlandse Zaken met Provinciale Staten over het gewenste profiel van de nieuwe commissaris. Vervolgens kunnen kandidaten bij de minister solliciteren.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.