Bijgewerkt: 23 mei 2022

Jom Hasjoa Holocaust herdenkingsdag 2022 in Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
29-04-2022

Elk jaar herdenkt de joodse gemeenschap in Nederland hun 102.000 familieleden, vrienden en andere dierbaren die tijdens de Sjoa (Holocaust) vermoord zijn. Op 28 april 2022 (27 Nisan 5.781 op de Hebreeuwse kalender) vond de herdenking plaats voor de gehele joodse gemeenschap in Nederland in al zijn verscheidenheid. Er namen 34 joodse organisaties deel aan de Stichting Jom Hasjoa-herdenking.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Het monument 'Nooit meer teruggekomen' aan de Prins Bernhardlaan in Amstelveen met de namen van de 166 joden uit Amstelveen die in de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd naar de vernietigingskampen


Op donderdagochtend 28 april 2022 werd een herdenking gehouden aan de Prins Bernhardlaan in Amstelveen in verband met Jom Hasjoa. Jom Hasjoa (Hebreeuws: יום השואה), voluit Jom HaZikaron laSjoa ve-laG'voera (Hebreeuws: יום הזיכרון לשואה ולגבורה, de dag ter herinnering aan de Sjoa en het heldendom) is de jaarlijkse dag voor de herdenking van de Sjoa (Holocaust), die oorspronkelijk voornamelijk in Israël werd gehouden.

De herdenking vindt plaats op de 27e nisan, tenzij deze dag voorafgaat aan of volgt op de sjabbat, dan wordt de herdenking een dag verschoven (de 27e nisan valt nooit op een sjabbat, de wekelijkse rustdag in het jodendom. Sjabbat vindt plaats vanaf vrijdagavond en duurt tot zaterdagavond). Tijdens deze dag worden de Joodse slachtoffers tijdens de Tweede Wereldoorlog herdacht, evenals het Joods verzet tegen de nazi's.

Foto Amstelveen
(Bron Twitter - 2022)

Tjapko Poppens burgemeester van Amstelveen tijdens de Holocaust herdenking legt een krans op 28 april 2022 bij het monument 'Nooit meer teruggekomen' aan de Prins Bernhardlaan


Burgemeester Tjapko Poppens meldde de gebeurtenis op zijn Twitter pagina: 'Vandaag Jom Hasjoa, Holocaust herdenkingsdag, bij het ‘Nooit meer teruggekomen’ monument in @Gem_Amstelveen. Indrukwekkende bijeenkomst georganiseerd door stichting Zikna en Amstelveen Oranje. Namens het gemeentebestuur een krans gelegd. Opdat wij nooit vergeten.'Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.