Bijgewerkt: 25 juni 2022

Jules Schelvis is op 95-jarige leeftijd overleden

Nieuws -> Informatief

Bron: Stichting Sobibor/Wikipedia
04-04-2016

Op 3 april 2016 is Jules Schelvis (1921- 2016) op 95-jarige leeftijd gestorven in Amstelveen - meldt de Stichting Sobibor op haar website. Wie in zijn nabijheid verkeerde mag gedacht hebben, dat dit moment nooit zou aanbreken, want ondanks het feit, dat hij na zijn 90ste zichtbaar krommer, dunner en kleiner werd, bleef hij onvermoeibaar doorwerken, zoals hij altijd had gedaan, met hetzelfde heldere verstand en dezelfde belangstelling voor de ontwikkelingen in de wereld. Tot het laatst toe las hij twee kranten, op zijn tablet welteverstaan. De Stichting Sobibor is Jules Schelvis veel dank verschuldigd en zal hem tot in lengte van jaren met liefde en eerbied gedenken.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

De heer Jules Schelvis tijdens de tentoonstelling 'Post uit de vergetelheid'- met brieven uit nazi-kampen en getto's op vrijdagmiddag 27 januari 2012 in het raadhuis van Amstelveen


Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij als 22-jarige in Amsterdam door de Duitse bezetter opgepakt, tegelijk met zijn vrouw Rachel Borzykowski en een groot deel van zijn familie. Behalve zijn zuster en moeder werd zijn hele familie door de nazi's omgebracht.

Op 1 juni 1943 werd Schelvis met ruim 3000 andere Joden op transport gezet naar Kamp Westerbork om uiteindelijk naar vernietigingskamp Sobibór te worden gebracht. Hij gaf zich op voor wat hij dacht dat de ordedienst van Sobibór was, maar hij werd te werk gesteld in Kamp Dorohucza. Zijn vrouw Rachel en haar ouders werden in Sobibór vergast. Schelvis' martelgang door zeven nazikampen duurde twee jaar. In 1945 werd hij in Kamp Vaihingen door Franse troepen bevrijd.

Na zijn pensionering in 1982 besloot Schelvis de hel die hij had meegemaakt te beschrijven. Hij schreef enkele boeken, waaronder Binnen de poorten en Vernietigingskamp Sobibor. In Sobibór, vlak bij de grens met Oekraïne, werden in ruim een jaar tijd ten minste 169.800 mensen, voornamelijk Joden, vermoord. Van hen waren er 34.295 afkomstig uit Nederland. Schelvis was één van de slechts 18 Nederlandse overlevenden.

Zijn boek "Binnen de Poorten" werd ook bewerkt tot een theatervoorstelling: in 1995 ter gelegenheid van 50 jaar bevrijding werd dit stuk door zo'n 60 spelers en musici opgevoerd in Geldermalsen, waar Schelvis toen woonde. In 2000 vormde het boek en de eerdere voorstelling de basis voor een solo-voorstelling Binnen de Poorten van verhalenverteller Eric Borrias. Laatstgenoemde werd in 2007 onderscheiden met de Rachel Borzykowski-penning van Stichting Sobibor. Beide voorstellingen werden geschreven en geregisseerd door Gerard Evers, in nauwe samenwerking met Jules Schelvis.

Jules Schelvis, founder of the Sobibor Foundation, died yesterday night, April 3, 2016 at the age of 95. Anyone who knew Jules Schelvis well might have thought, that it would never come to this. Despite his age Jules kept on working tirelessly. With the same power of comprehension and interest in the world developments. Up until the very end Jules read two newspapers, electronically on his tablet!Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.