Juli 2023 was de warmste maand in de recente geschiedenis van de aarde
Nieuws -> WeerBron: Copernicus Climate Change Service
14-08-2023
Analyse in het meest recente maandelijkse bulletin van de Copernicus Climate Change Service (C3S) bevestigde dat de wereldwijde oppervlaktetemperatuur van de lucht voor juli 2023 de hoogste ooit gemeten was voor welke maand dan ook in de ERA5-dataset, die teruggaat tot 1940. Juli was ongeveer 1,5 °C warmer dan het gemiddelde van 1850-1900, de limiet die is vastgelegd in de Overeenkomst van Parijs.
Meerdere regio's van het noordelijk halfrond hadden te maken met hittegolven, maar het zuidelijk halfrond werd niet gespaard, met ver bovengemiddelde temperaturen in verschillende Zuid-Amerikaanse landen.
De wereldwijde zee-oppervlaktetemperaturen braken ook ruimschoots historische records voor juli, met extreme hittegolven op zee in delen van de Atlantische Oceaan, terwijl El Niño-omstandigheden zich bleven ontwikkelen boven de equatoriale oostelijke Stille Oceaan. Grote delen van de Zuidelijke Oceaan rond Antarctica zagen opmerkelijke warme anomalieën voor de tijd van het jaar, gekoppeld aan een veel lager dan gemiddelde zee-ijsbedekking rond het continent (lees het gedeelte Zee-ijs hieronder).
Deze maand wijdt C3S, naast de maandelijkse updates, twee afzonderlijke artikelen waarin de recordbrekende wereldwijde oppervlakteluchttemperaturen en zeeoppervlaktetemperaturen worden geanalyseerd. De uitzonderlijke situatie leidde ook tot een gezamenlijke verklaring met de Wereld Meteorologische Organisatie. Lees de volledige update van de oppervlakteluchttemperatuur van juli 2023.
Wat de hydrologische variabelen betreft, was juli 2023 natter dan gemiddeld in een groot gebied dat zich uitstrekte over Noord-Europa en van de Zwarte Zee en Oekraïne tot West-Rusland, volgens de maandelijkse C3S-update. Italië en Zuidoost-Europa zagen de grootste droger dan gemiddelde anomalieën, die het grootste deel van het Middellandse-Zeebekken troffen.
(Bron ERA5/ C3S/ECMWF - 2023)
Wereldwijd gemiddelde oppervlakteluchttemperatuur voor alle maanden juli van 1940 tot 2023. Blauwtinten geven jaren aan die koeler waren dan gemiddeld, terwijl roodtinten jaren aangeven die warmer waren dan gemiddeld
Als we kijken naar de trend van de afgelopen 12 maanden, hebben veel regio's in Europa nog steeds te maken met een wijdverbreide en langdurige droogte, wat bijdraagt aan het uitbreken van grote bosbranden, vooral in het Middellandse Zeegebied. Lees de volledige update van hydrologische variabelen van juli 2023.
De Antarctische Zee-ijsomvang brak het juli-record voor ondermaatse afwijkingen in de zee-ijsomvang met 2,4 miljoen km², of 15% onder het gemiddelde van 1991-2020, na een recordomvang in de zee-ijsomvang in juni van 17% onder het gemiddelde. De hoeveelheid zee-ijs in het Noordpoolgebied was iets onder het gemiddelde, maar aanzienlijk hoger dan de niveaus van de afgelopen jaren, en zelfs boven de gemiddelde zee-ijsconcentraties in de wateren die uitkijken op de noordelijke Siberische kust. Lees de Sea Ice cover-update van juli 2023 volledig.