Bijgewerkt: 25 juli 2024

KKC leerlingen winnen debatwedstrijd van gemeenteraadsleden

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
26-11-2012

Op initiatief van de Rotaryclub Amstelveen-Amstel was er op 21 november 2012 een debatwedstrijd tussen leerlingen van de drie VWO-scholen van Amstelveen en gemeenteraadsleden. De leerlingen hebben deze debatwedstrijd gewonnen en mochten aan het eind van de avond de beker meenemen.

De teams van het Amstelveen College, het Keizer Karel College en het Hermann Wesselink College gingen in de raadzaal de strijd aan met drie teams van raadsleden. Zij debatteerden in drie rondes over in totaal negen stellingen. De debatten vonden plaats volgens het vaste stramien van het Nederlands Debatinstituut.

Elk team van vier debaters hoorde net voor het debat ,of ze voor of tegen een stelling moesten pleiten. Elk debat begon met een minuut startpresentatie van de teams. Daarna was er vijf minuten een open debat en tot slot gaven beide teams nog een slotpresentatie van een minuut.

debat Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2012)

De winnaars van het debat, de KKC leerlingen in de raadzaal


De vijfkoppige jury lette, onder voorzitterschap van mevrouw mr. M. Rootring, op de inhoudelijke argumentatie, de presentatie, de overtuigingskracht en op de samenwerking in de teams. Elk team kon maximaal 15 punten verdienen. Het team van het Keizer Karel College scoorde het beste: zij verzamelden 14 punten.

De jury prees vooral de samenwerking in de teams van de scholieren. Er zijn veel argumenten uitgewisseld tijdens de debatten. Daar zaten verrassende uitspraken bij en de jury vond het erg prettig, dat er ook humor in de debatten zat.

In enkele debatten was het volgens de jury beter geweest als de teams kort en bondig hadden uitgelegd wat de stelling volgens hen precies inhield. Omdat dat in sommige gevallen achterwege bleef, werden de debatten minder scherp en werd de argumentatie hier en daar wat rommelig. Zowel de scholieren als de raadsleden vonden de debatwedstrijd erg geslaagd. Volgend jaar weer!Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.