Bijgewerkt: 26 november 2022

KLM huurt voor 100 jaar verjaardagsfeest een blauwe piano

Nieuws -> KLM

Bron: Van Kerkwijk Piano's/ Wikipedia/KLM
04-07-2019

KLM heeft bij Van Kerkwijk Piano's in Amstelveen deze vleugel gehuurd. Speciaal voor de gelegenheid is de vleugel van Van Kerkwijk Piano's gewrapt door o.a. Yvette van den Heuvel van MySing Reclame in samenwerking met Alberto Radstake van XSAGA. Super gaaf toch! – meldt Karin van Kerkwijk de eigenaar van de zaak.

Foto Amstelveen
(Foto Van Kerkwijk Piano's- 2019)

KLM heeft bij Van Kerkwijk Piano's in Amstelveen deze vleugel gehuurd en er is een zwarte vleugel omgetoverd naar een blauwe,
de kleur van de KLM, voor hun 100 jaar feest in oktober 2019


In 1919 werd de Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM opgericht. KLM is daarmee de oudste internationale luchtvaartmaatschappij ter wereld die nog onder haar eigen naam opereert.

In 1919 sponsorde een jonge luitenant vlieger Albert Plesman, de ELTA-tentoonstelling in Amsterdam. Na sluiting van een aantal Nederlandse commerciële belangen die bedoeld waren om een Nederlandse luchtvaartmaatschappij op te richten, die Plesman voorgedragen kreeg, bleek de tentoostelling een groot succes. Vandaar dat in september 1919 koningin Wilhelmina, de nog op te richten KLM het predikaat 'Koninklijke' toekende. Op 7 oktober 1919 stichtten acht Nederlandse zakenlieden, waaronder Frits Fentener van Vlissingen, KLM als één van de eerste commerciële luchtvaartmaatschappijen. Plesman werd de eerste bestuurder en directeur.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2019)

Albert Plesman (1889 - 1953) was een Nederlandse pionier in de luchtvaart en de oprichter van de KLM, de oudste luchtvaartmaatschappij ter wereld die nog onder haar oorspronkelijke naam opereert


De eerste KLM-vlucht vond plaats op 17 mei 1920. De eerste piloot van de KLM, Jerry Shaw, vloog van Croydon Airport, Londen, naar Amsterdam. De vlucht werd gevlogen met een geleasde Aircraft Transport and Travel De Haviland DH-16, registratie G-EALU, die twee Britse journalisten en een aantal kranten vervoerde. In 1920 vervoerde de KLM 440 passagiers en 22 ton vracht. In april 1921, na een winterstop, hervatte de KLM haar diensten met eigen piloten en Fokker F.II en Fokker F.III. In 1921 begon de KLM met lijndiensten.De eerste intercontinentale vlucht van de KLM vertrok op 1 oktober 1924. De eindbestemming was Jakarta (toen nog 'Batavia'), Java, in Nederlands-Indië; de vlucht maakte gebruik van een Fokker F.VII met registratie H-NACC en werd bestuurd door Van der Hoop. In september 1929 werd begonnen met de lijndienst tussen Amsterdam en Batavia. Tot het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in 1939 was dit de langste lijndienst ter wereld per vliegtuig. In 1926 bood het vliegtuig vluchten aan naar Amsterdam, Rotterdam, Rotterdam, Brussel, Parijs, Londen, Bremen, Kopenhagen en Malmö, met voornamelijk Fokker F.II en Fokker F.III vliegtuigen.

Met ingang van september 2010 heeft KLM de passagiersdivisie van Martinair geïntegreerd in KLM, waarbij al het personeel en de routes zijn overgedragen. In november 2011 bestond Martinair alleen nog maar uit de vracht- en onderhoudsdivisie. In maart 2011 bereikten KLM en InselAir een overeenkomst voor onderlinge samenwerking op InselAir-bestemmingen en breidden ze daarmee haar passagiersdiensten uit. Vanaf 27 maart 2011 konden KLM-passagiers via de hubs van InselAir op Curaçao en Sint Maarten naar alle InselAir-bestemmingen vliegen. Deze samenwerking werd in 2012 uitgebreid tot een codeshare-overeenkomst. Begin 2018 werd de samenwerking met Inselair beëindigd, inclusief interlining-overeenkomsten, nadat Inselair in financiële moeilijkheden was geraakt, waardoor de luchtvaartmaatschappij gedwongen was om een deel van haar vloot te verkopen en een aantal routes te annuleren.Op 20 februari 2013 kondigde KLM aan dat Peter Hartman op 1 juli 2013 aftreedt als president en CEO van KLM. Hij werd opgevolgd door Camiel Eurlings. Hartman bleef in dienst van de onderneming tot zijn pensionering op 1 januari 2014. Op 15 oktober 2014 maakte KLM bekend dat Eurlings, in gezamenlijk overleg met de raad van commissarissen, had besloten om onmiddellijk af te treden als president en CEO. Vanaf deze datum werd hij opgevolgd door Pieter Elbers KLM ontving de prijs voor 'Best Airline Staff Service' in Europa tijdens de World Airline Awards 2013. Deze award vertegenwoordigt de rating voor de prestaties van een luchtvaartmaatschappij voor zowel luchthaven- als cabinepersoneel samen. Het is het tweede achtereenvolgende jaar dat KLM deze award heeft gewonnen; in 2012 werd deze award ook met deze titel uitgereikt. Op 19 juni 2012 maakte KLM de eerste trans-Atlantische vlucht naar Rio de Janeiro, deels gevoed door duurzame biobrandstoffen. Dit was de langste afstand die een vliegtuig op biobrandstof heeft gevlogen.

Foto Amstelveen
(Foto Ben Kortman - 2018)

Pieter Elbers de bestuursvoorzitter (CEO) van KLM


KLM's corporate leader is sinds oktober 2015 haar president en chief executive officer (CEO) Pieter Elbers, die Camiel Eurlings op 15 oktober 2014 plotseling heeft vervangen. De president en CEO maakt deel uit van het grotere Executive Committee, dat KLM bestuurt en bestaat uit de statutaire directeuren en executive vice-presidents van KLM-bedrijfsonderdelen die vertegenwoordigd zijn in het Executive Committee. Het toezicht en de aansturing van KLM zijn gestructureerd volgens het tweeledige model; de Raad van Bestuur staat onder toezicht van een aparte en onafhankelijke Raad van Commissarissen. De raad van commissarissen houdt tevens toezicht op het algemene functioneren van KLM. De raad van bestuur wordt gevormd door de vier directeuren, waaronder de CEO. Negen commissarissen bestaan uit de Raad van Commissarissen. De Raad van Commissarissen bestaat uit negen leden.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Het hoofdkantoor van KLM in Amstelveen


Het hoofdkantoor van KLM is gevestigd in Amstelveen, op een terrein van 6,5 hectare nabij de luchthaven Schiphol. Het huidige hoofdkantoor van de luchtvaartmaatschappij is gebouwd tussen 1968 en 1970. Voor de opening van het nieuwe hoofdkantoor was het hoofdkantoor van de luchtvaartmaatschappij gevestigd op het terrein van de luchthaven Schiphol in Haarlemmermeer. Op 7 oktober 2019 viert KLM haar 100ste verjaardag, zoals ze in 1919 werd opgericht. Omdat het de oudste luchtvaartmaatschappij is die nog steeds onder haar oorspronkelijke naam actief is, is zij de eerste luchtvaartmaatschappij die dit succes heeft bereikt. Kijk terug op de monumentale gebeurtenissen van een eeuw KLM.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.