Bijgewerkt: 26 november 2022

KLM maakt werk van duurzame luchtvaartbrandstof

Nieuws -> KLM

Bron: KLM
23-11-2009

Vandaag, op maandag 23 november 2009 heeft KLM de eerste vlucht met passagiers ooit gemaakt op duurzame biokerosine. Om een extra impuls te geven aan de verduurzaming van de luchtvaart richtte KLM vandaag, samen met North Sea Petroleum en Spring Associates, het consortium SkyEnergy op.

“KLM is leidend in de verduurzaming van de luchtvaart. Nederland moet die leidende positie goed gebruiken om een schone, stille en duurzame wereldluchtvaart te bereiken,” aldus president directeur Peter Hartman van KLM. “Technisch kan het. Dat hebben wij laten zien. Nu moeten ook overheid, industrie en de hele samenleving hard aan de slag zodat we snel over een continue stroom verantwoorde brandstof kunnen beschikken.”

KLM richt SkyEnergy op samen met North Sea Petroleum en Spring Associates. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) zal dit consortium adviseren over ecologische aspecten. De ontwikkeling van biokerosine is een zoektocht. KLM hanteert daarbij heel strikte financiële, technische én ecologische criteria.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Peter Hartman president directeur van de KLM: 'De voedselvoorziening mag niet in gevaar komen. En de productie van biokerosine mag niet leiden tot ontbossing, of overmatig watergebruik. Behoud van biodiversiteit is eveneens een voorwaarde. De samenwerking met het WNF is voor ons heel belangrijk en inspirerend'


Johan van de Gronden, directeur van het WNF: “De oprichting van SkyEnergy is baanbrekend. Met deze demonstratievlucht zet KLM een concrete stap op weg naar een meer duurzame toekomst. Er is nog een lange weg te gaan op het terrein van biobrandstoffen voor de luchtvaart, maar met deze investering neemt KLM opnieuw het voortouw. ”

Hartman: “KLM doet al sinds 2007 onderzoek naar biokerosine. Met de oprichting van het consortium verhogen we het tempo van onderzoek en willen we een marktdoorbraak realiseren. We bundelen in deze samenwerking kennis en ervaring op het gebied van regelgeving, ecologie en techniek èn de deskundigheid om de biokerosine ook economisch verantwoord te ontwikkelen. Wij zijn vastbesloten. Maar we kunnen het niet alleen. We hebben de steun en de inzet van overheid, industrie, wetenschap en samenleving nodig.”

KLM heeft samen met Air France een ambitieus Klimaat Actieplan. De notering voor de vijfde achtereenvolgende keer van Air France-KLM als sectorleider aan de Dow Jones Sustainability Index bevestigt dat.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.