Bijgewerkt: 31 maart 2023

KLM voert eerste lijndienst uit op biokerosine

Nieuws -> KLM

Bron: KLM
30-06-2011

KLM heeft op woensdagmiddag 29 juni 2011 als eerste luchtvaartmaatschappij ter wereld een commerciële vlucht met 171 passagiers gemaakt op biokerosine. De KL1233, een Boeing 737-800, vertrok met 171 passagiers om 12.30 uur van Schiphol naar Charles de Gaulle in Parijs. Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, Joop Atsma, was bij vertrek van de vlucht aanwezig om dit bijzondere moment bij te wonen.

Schipholtoren  Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2007)

Een Boeing van KLM start op Schiphol


"Vorige week konden we aankondigen dat we in september van dit jaar meer dan 200 vluchten op biokerosine naar Parijs zullen uitvoeren. Vandaag schrijft KLM echt geschiedenis. KLM is er klaar voor en vandaag laten we dat graag zien" zei Managing Director van KLM, Camiel Eurlings vlak voor vertrek naar Parijs.

KLM loopt met deze stap internationaal voorop en laat zien dat innovatie en duurzaamheid in elkaars verlengde liggen. "Het is interessant de verdere ontwikkelingen van biofuels te volgen en te stimuleren. Deze stap van KLM laat duidelijk zien dat er waarde zit in het slim gebruiken van afval van producenten en consumenten" zei Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, Joop Atsma.

De Inspectie Verkeer en Waterstaat heeft KLM toestemming gegeven om deze vlucht uit te voeren. Ook vliegtuigfabrikant Boeing is nauw betrokken geweest bij het mogelijk maken van deze eerste vlucht.

De eerste commerciële vlucht op biokerosine van KLM vandaag naar Parijs is uitgevoerd op brandstof gemaakt van afgewerkt frituurvet (Used Cooking Oil). Dit is dezelfde grondstof die gebruikt zal worden voor de in september geplande vluchten. De brandstof is geleverd door Dynamic Fuels via SkyNRG, het consortium dat KLM in 2009 met North Sea Group en Spring Associates is gestart.

KLM staat open voor verschillende grondstoffen voor het eindproduct mits ze voldoen aan diverse duurzaamheidscriteria, waaronder substantiële vermindering van CO2 uitstoot, minimale negatieve impact op biodiversiteit en voedselvoorziening. Tevens voldoet alle biobrandstof die KLM gebruikt exact aan dezelfde technische specificaties als traditionele kerosine; er zijn dan ook geen aanpassingen nodig aan vliegtuigmotoren of de infrastructuur.

KLM maakt zich al sinds 2007 sterk voor de ontwikkeling van duurzame biobrandstof. Air France-KLM is daarnaast ook leidend in de industrie op het gebied van fuel efficiency. Al 6 jaar op rij is Air France-KLM sector leader in de Dow Jones Sustainibility Index.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.