Bijgewerkt: 24 juli 2024

KLM's zomerdienstregeling 2010

Nieuws -> KLM

Bron: KLM
05-03-2010

Behoud van connectiviteit en selectieve groei in strategische gebieden

In de nasleep van 2009, een uitzonderlijk moeilijk jaar voor de wereldeconomie in het algemeen en het luchttransport in het bijzonder, worden wisselend per land voorzichtige tekenen van herstel waargenomen.

Tegen deze achtergrond blijft de zomerdienstregeling voor 2010 van de Air France KLM Groep vrijwel ongewijzigd ten opzichte van 2009, met een lichte groei voor het langeafstandsnetwerk en een krimp voor het middellangeafstandsnetwerk.

Het netwerk van de Groep wordt versterkt met enkele nieuwe bestemmingen: KLM vliegt op Denpasar (Bali) en weer op Aruba, en Air France vliegt op Abu Dhabi, Bata en, middels ‘code-share’ vluchten uitgevoerd door Alitalia, op Bari. Bij het bekijken van KLM’s zomerdienstregeling 2010, die op 28 maart ingaat, valt op dat het wordt gekenmerkt door een grotere mate van flexibiliteit en selectieve groei in strategische gebieden.

KLM streeft ernaar om op de meeste routes de aangepaste capaciteit te behouden, en om in opkomende markten de capaciteit uit te breiden. De totale productie wordt met 1% vergroot ten opzichte van 2009, uitgesplitst in een toename van 2% voor de langeafstands- en een afname van 4,5% voor de middellangeafstandsbestemmingen.

Embraer Amstelveen
(Foto KLM - 2008)

De Embraer-190 PH-EZA in de lucht. KLM koopt 10 toestellen van dit type, om de verouderde Fokker 50's te vervangen


Behoud en verdere optimalisatie van de connectiviteit naar Europese bestemmingen

In de zomerdienstregeling wordt de geoptimaliseerde connectiviteit, die dit winterseizoen met succes werd geïntroduceerd, voortgezet, waardoor de totale reistijd voor de klant wordt verkort. Op bepaalde bestemmingen wordt het aantal diensten in de zomer
vergroot om de connectiviteit te verbeteren.

Het aantal diensten naar met name München, Stuttgart, Stockholm, Göteborg en Edinburgh wordt verhoogd naar vijf vluchten per dag. Tijdens de zomer zal KLM de frequenties naar Liverpool en Toulouse verhogen van drie naar vier keer per dag.

Met ingang van de zomer van 2010 vliegt KLM dagelijks naar Sint-Petersburg: samen met partnermaatschappij Rossiya zal KLM dan iedere week twaalf diensten uitvoeren. KLM blijft nauw samenwerken met Alitalia om de dienstverlening voor klanten tussen Nederland en Italië verder te verbeteren. Onlangs heeft Alitalia vijf wekelijkse vluchten tussen Amsterdam en Turijn geïntroduceerd, die ook in de zomer uitgevoerd zullen worden.

Groei in veelbelovende Aziatische bestemmingen

KLM streeft ernaar haar positie in de snelgroeiende Chinese markt te versterken. Samen met haar strategische partnermaatschappij China Southern blijft KLM veertien vluchten per week uitvoeren op de route Amsterdam-Peking. KLM gaat per week twaalf vluchten naar Shanghai uitvoeren – één vlucht meer in vergelijking met het eind van afgelopen winter. Met ingang van juni wordt de vluchtfrequentie naar Chengdu verhoogd naar vier vluchten per week. KLM blijft zeven keer per week vluchten naar Hongkong uitvoeren. Naast deze ontwikkelingen worden de verdere mogelijkheden in China verkend; hierover volgen binnenkort nadere berichten.

De start van de tail-end-dienst van Singapore naar de bij KLM-passagiers populaire bestemming Denpasar wordt tijdens het zomerseizoen voortgezet met vier wekelijkse vluchten. Het uniforme Boeing 747-product op vluchten naar Tokio, dat in het winterseizoen werd geïntroduceerd, zal eveneens in het zomerseizoen voortgezet worden. De capaciteit naar Seoel wordt vergroot van vijf naar zes vluchten per week met een Boeing 747-combi (passagiers- en vrachtvervoer).

Positieverbetering door wijziging in vluchtfrequentie en vliegtuigtype naar het Midden-Oosten

Ten opzichte van afgelopen zomer wordt de capaciteit naar Teheran met een extra vlucht uitgebreid naar zes vluchten per week. KLM maakt de dienstverlening naar Dubai aantrekkelijker voor zakenreizigers door de capaciteit te vergroten naar dertien vluchten per week: zes wekelijkse vluchten met een Airbus 330-200-toestel en zeven wekelijkse vluchten met een Boeing 747-combi (passagiers- en vrachtvervoer).

Verdere versterking van de Noord-Atlantische positie

Op Noord-Atlantische routes zal KLM haar positie verder versterken met een lichte groei van ongeveer 1%. De succesvolle trans-Atlantische samenwerking met Northwest Airlines is overgegaan in een nieuwe, driezijdige samenwerking tussen AIR FRANCE, KLM en Delta Air Lines. Hierdoor wordt de capaciteit naar Atlanta en New York (JFK), de belangrijkste hubs van Delta Air Lines, uitgebreid. Dagelijks zullen naar zowel Atlanta als New York drie vluchten worden uitgevoerd.

De diensten naar voormalige hubs van Northwest Airlines behouden het frequentieniveau van het vorige zomerseizoen: dagelijks vier vluchten naar Detroit, drie naar Minneapolis en één naar Memphis. Een ander gevolg van de samenwerking van KLM met Delta Air Lines is dat beide netwerken verbonden worden door volledig wederzijdse ‘code-share’ vluchten, waardoor het aantal bestemmingen in het gezamenlijke netwerk nog verder wordt uitgebreid.

De vluchten naar San Francisco worden uitgevoerd met afwisselend een Boeing 777-200 en een Boeing 777-300, de nieuwste toestellen van KLM. De dienst naar Seattle wordt in het hoogseizoen door Delta Air Lines uitgebreid met drie extra middagvluchten per week, waardoor het totaal op tien diensten per week uitkomt. De capaciteit naar Boston wordt uitgebreid naar twee dagelijkse vluchten met afwisselend een Airbus 330-300 en een Boeing 767-300. De vluchtfrequentie naar Portland wordt verhoogd van zes naar zeven keer per week.

Versterking van de marktpositie in Afrika en in Midden- en Zuid-Amerika

KLM streeft ernaar haar positie in Afrika te versterken door het aantal vluchtfrequenties naar bestemmingen als Caïro, Lagos, Accra, Kaapstad en Johannesburg te behouden. Om te kunnen beantwoorden aan de extra vraag tijdens de drukte tussen juni en augustus, wordt de vluchtfrequentie naar Caïro met een extra vlucht verhoogd naar zeven vluchten per week.

De capaciteit naar Entebbe wordt in dezelfde periode met een extra vlucht verhoogd naar vijf vluchten per week in het zomerseizoen. De dienst naar Dar Es Salaam wordt met ingang van juni uitgebreid naar zeven vluchten per week voor de rest van de zomer. Tijdens het komende zomerseizoen blijft KLM in samenwerking met partnermaatschappij Kenya Airways dagelijks twee vluchten uitvoeren naar Nairobi, om van daaruit met dezelfde partner aansluitingen te kunnen bieden naar diverse bestemmingen in Oost-Afrika.

Als gevolg van de vraag naar zakelijke vluchten naar Aruba zal KLM tijdens het zomerseizoen ook twee wekelijkse vluchten uitvoeren naar deze populaire bestemming. De vluchten worden uitgevoerd in aanvulling op de diensten van Martinair.

De vlucht tussen Sint Maarten en Bonaire, die vorig jaar werd geïntroduceerd, wordt het hele zomerseizoen uitgevoerd. KLM vergroot de capaciteit naar Paramaribo en zal vanaf het begin van het seizoen structureel vijf vluchten per week uitvoeren, terwijl voor het hoogseizoen een aanvullende dienst staat gepland om de extra passagiers te verwerken.

Tijdens de zomer verzorgt KLM samen met ‘code-share’ partner Copa Airlines wekelijks vijf vluchten naar Panama, met doorverbindingen naar diverse bestemmingen in Latijns-Amerika. De ‘code-share’ samenwerking tussen KLM en Copa is onlangs uitgebreid met de toevoeging van de KLM-code op Copa-vluchten naar San Jose in Costa Rica, en San Pedro Sula en Tegucigalpa in Honduras.

In het huidige winterseizoen is de capaciteit naar São Paulo uitgebreid van zes naar zeven vluchten per week. Tegelijkertijd is een ‘code-share’ samenwerking met de Braziliaanse luchtvaartmaatschappij Gol Transportes Aéreos van start gegaan, waardoor KLM haar klanten nog meer vluchten naar Zuid-Amerikaanse bestemmingen kan aanbieden.

Vlootvernieuwing

KLM blijft haar vloot vernieuwen. Wanneer de zomerdienstregeling 2010 in werking treedt, neemt KLM afscheid van de laatste Fokker 50 in de regionale vloot. Aan het eind van het komende zomerseizoen zal de KLM-vloot vergeleken met het zelfde tijdstip vorig jaar zijn uitgebreid met tien nieuwe Embraer 190-toestellen. De huidige generatie Boeing 737-toestellen in de middellange afstandsvloot zullen in fases vervangen worden door de nieuwe generatie Boeing 737-toestellen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.