KNMI waarschuwt voor extreem weer
Nieuws -> WeerBron: KNMI
09-06-2014
Het is wisselend bewolkt en vooral in het oosten en zuiden komen er zware onweersbuien voor. Hierbij komt hagel en zware windstoten voor. Vanavond blijft in het gehele land de kans groot op zware onweersbuien. Ook dan zijn (zeer) zware windstoten en hagel mogelijk. De temperatuur loopt uiteen van 20 graden aan zee tot tegen de 30 graden in het oosten. In zware buien daalt de temperatuur in korte tijd met 5 tot 10 graden. Er staat overwegend een zwakke tot matige oostelijke wind.
Komende nacht trekken de buien geleidelijk weg. Lokaal ontstaan mistbanken. De minima komen uit tussen 15 graden in het noorden en 20 graden in het oosten. De veranderlijke wind is zwak tot matig. Morgen 10 juni 2014 overdag is het wisselend bewolkt en vooral in het westen valt lokaal af en toe buiige regen. De maxima lopen uiteen van 17 graden op de Wadden tot 28 graden in het zuidoosten. De wind draait naar het westen en neemt toe naar matig.
(Bron KNMI - 2014)
De beelden van de neerslagradar van het KNMI laten zien, waar in ons land neerslag valt en hoe intensief die neerslag is
Vooruitzichten
Aanvankelijk droog en rustig weer met normale maxima, maar geleidelijk een overgang naar wisselvallig weer en dalende maxima naar waardes ruim beneden het langjarig gemiddelde. De beelden van de neerslagradar van het KNMI laten zien, waar in ons land neerslag valt en hoe intensief die neerslag is. Elke vijf minuten wordt uit de waarnemingen van de KNMI-neerslagradars in De Bilt en Den Helder een beeld samengesteld.
De radarbeelden tonen de echo's van neerslaggebieden. De intensiteit van de neerslag is in verschillende kleuren aangegeven. De neerslagradar brengt in kaart waar neerslag valt en hoe zwaar de neerslag verspreid over het land is. Achter elkaar gemonteerd geven de neerslagbeelden een indruk van de ontwikkeling van de neerslag, intensiteitsverandering, trekrichting en treksnelheid.
Wolken, waar geen neerslag uit valt, geven geen echo terug. De neerslagradar geeft dus geen informatie over het wolkendek. Daarvoor kunt u op de satellietbeelden kijken. De radarbeelden op deze pagina zijn niet gekoppeld aan het bliksemdetectiesysteem en geven dus ook geen informatie over bliksem, behalve als er een Weeralarm wordt uitgegeven.