Bijgewerkt: 7 december 2022

KPN versnelt strategie voor autonome duurzame groei

Nieuws -> Informatief

Bron: KPN
28-11-2018

Op 27 november 2018 organiseerde de Raad van Bestuur van KPN een Capital Markets Day voor beleggers en analisten. KPN presenteerde zijn strategie voor de periode 2019-2021, waarmee het zijn ambities voor de middellange termijn waarmaakt. De strategische prioriteiten van KPN zijn gericht op het stimuleren van autonome duurzame groei:

1. 1. Bouwen aan de beste geconvergeerde slimme infrastructuur;

2. 2. Concentratie op winstgevende groeisegmenten; en

3. 3. Versnelde vereenvoudiging en digitalisering.

Deze strategie is erop gericht de ambities van de Vennootschap op middellange termijn te realiseren:

-Growing Adjusted EBITDA autonoom: gedreven door een nieuw meerjarenprogramma voor duurzame netto opex reductie van ongeveer 350 miljoen euro en ondersteund door groei in winstgevende segmenten en omzetstabilisatie;

-Het vaststellen van de jaarlijkse Capex op 1,1 miljard euro: een aanzienlijke verschuiving in de mix die hogere toegangsinvesteringen mogelijk maakt; en

-Duurzame groei van de vrije kasstroom gedreven door Earnings Before Interest Taxes, Depreciation and Amortization (EBITDA) [Winst voor rente]: bijdragen aan een progressief regulier dividend per aandeel en deleveraging.

Foto Amstelveen
(Foto KPN/Ben Kortman - 2018)

Maximo Ibarra (Cali, 13 december 1968) is een Colombiaans en Italiaans bestuurder en topfunctionaris. Sinds april 2018 is hij bestuursvoorzitter van KPN. Ibarra heeft hiervoor bij het Italiaanse Wind Telecommunications gewerkt, waar hij vanaf 2012 CEO was en sinds 2016 als CEO leiding gaf aan de integratie van Wind Tre, een 50:50 joint venture tussen de Italiaanse telecomactiviteiten van VEON (Wind Telecommunications) en CK Hutchison (3 Italia)


Maximo Ibarra, CEO van KPN: 'In de afgelopen jaren heeft KPN goede vooruitgang geboekt, waardoor de kwaliteit van de dienstverlening is verbeterd, de klanttevredenheid is verbeterd en er structureel materiaal is bespaard op de uitgaven, waardoor het bedrijf sterker is geworden. Maar ons veranderende landschap vereist dat we flexibeler worden, onze time-to-market verbeteren en onze klanten sneller dan ooit innovatie brengen. Daarom versnellen we de uitvoering van onze strategie en positioneren we KPN als een toekomstbestendige en slanke telco met eersteklas consumenten- en zakelijke klantenrelaties. We zijn de kern van het verbonden leven van onze klanten en we willen hun vertrouwde metgezel zijn die de beste kwaliteit biedt op het gebied van toegang, service en klantervaring.

We zijn vastbesloten om autonome duurzame groei te realiseren in Adjusted EBITDA en Free Cash Flow, bij te dragen aan een progressief dividend per aandeel en deleveraging, terwijl we blijven investeren in onze infrastructuur om de onbetwiste kwaliteitsleider in Nederland te worden. Ik ben ervan overtuigd dat onze strategie de waarde voor al onze stakeholders zal maximaliseren, met behoud van een solide financieel profiel.

KPN's Strategische Prioriteiten 2019 - 2021

De drie strategische prioriteiten van KPN stellen het bedrijf in staat om organische duurzame groei te realiseren:

1. 1. Bouwen aan de beste geconvergeerde slimme infrastructuur. KPN blijft bouwen aan en investeren in een toekomstbestendige infrastructuur en biedt hoogwaardige producten en diensten met een eersteklas klantervaring. Met name de komende jaren zal KPN selectief zijn FttH-voetafdruk uitbreiden met 1 miljoen nieuwe huishoudens tegen eind 2021 en zijn mobiele netwerk moderniseren door middel van een 5G-ready upgrade van de apparatuur.

2. 2. Focus op winstgevende groeisegmenten. Aan de commerciële kant zal KPN zijn sterke marktposities benutten om zijn convergentiestrategie verder aan te sturen met een duidelijke focus op waarde boven volume. KPN blijft zich richten op het veiligstellen en vergroten van de winstgevende omzet uit dienstverlening.

Bij consumenten zullen breedbandhuishoudens en de 'waarde per geconvergeerd huishouden' naar verwachting groeien als gevolg van investeringen in toegang tot de beste digitale klantervaring in zijn klasse. KPN streeft ernaar om het aantal geconvergeerde huishoudens met 300.000 te laten groeien en de geconvergeerde postpaid-basis tegen eind 2021 tot 70% te laten groeien.

Op zakelijk gebied zal KPN zich richten op verdere digitalisering van het bedrijfsmodel, waarbij het bedrijf zich zal richten op winstgevendheid en waarde. KPN streeft naar een vereenvoudigd en gestandaardiseerd productportfolio, groei in geconvergeerde connectiviteitsdiensten en selectieve groei in IT. Dit zal leiden tot stabilisatie van de end-to-end gecorrigeerde EBITDA medio 2020.

3. 3. Versnelde vereenvoudiging en digitalisering. De competitieve marktdynamiek vraagt om een flexibele organisatie die in staat is om snel innovatieve producten en diensten op de markt te brengen. Als gevolg hiervan zal KPN de vereenvoudiging en de transformatie naar een digitaal bedieningsmodel versnellen, waardoor het bedrijf slank, sneller en wendbaarder wordt. Sinds de start van het vereenvoudigingsprogramma van KPN in 2014 is aan het einde van het derde kwartaal van 2018 ongeveer 650 miljoen euro aan run rate besparingen gerealiseerd. Het laatste jaar van het tweede golf Vereenvoudigingsprogramma zal in 2019 van start gaan in een nieuw meerjarig programma voor duurzame opex reductie.

Vandaag kondigde KPN verdere strategische acties aan die zullen resulteren in een state-of-the-art lean operating model, dat zal leiden tot duurzame verbeteringen in KPN's indirecte opex basis. Deze besparingen zullen voornamelijk worden gerealiseerd door verdere vereenvoudiging, automatisering en end-to-end digitalisering van IT-platforms en -systemen. Dit zal resulteren in een netto indirecte opexbesparing van circa 350 miljoen euro over de periode 2019 - 2021. De versnelde digitalisering en automatisering, die inherent zijn aan de telecomindustrie, zal ook leiden tot organisatorische vereenvoudiging. Dit zal naar verwachting leiden tot een versnelde verlaging van de totale arbeidsgerelateerde uitgaven van KPN.

Samen zullen deze trends resulteren in een duurzame Free Cash Flow (excl. TEFD-dividend) groei, waardoor een progressief regulier dividend per aandeel en deleveraging ontstaat. KPN blijft streven naar een solide investeringswaardig kredietprofiel en streeft naar een nettoschuld/ EBITDA-ratio van < 2,5x op de middellange termijn. Met betrekking tot 2018 herhaalt KPN de vooruitzichten voor het derde kwartaal van 2018, zoals gepresenteerd in de resultaten over het derde kwartaal van 2018. De presentaties begonnen om 13.00 uur CET en werden live via internet uitgezonden. Een link naar de webcast en alle relevante informatie wordt gepubliceerd op de website van KPN: https://ir.kpn.com . Lees ook: Utrecht als eerste stad in 2020 op VodafoneZiggo's 5 Gigabit-netwerk van de toekomstAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.