Bijgewerkt: 15 juni 2024

Keep Them Rolling in Amstelveen

Nieuws -> Stadshart

Bron: Amstelveenweb / Wikipedia
05-05-2008

De leden van de vereniging Keep Them Rolling kwamen met hun rijdende museum naar Amstelveen om op zondag 4 mei 2008 een demonstratie geven van de oorlogsmachinerie van de Tweede Wereldoorlog.

De naam van de vereniging is ontleend aan de wenskreet "Keep Them Rolling" van de geallieerden in de Tweede Wereldoorlog om hun voertuigen bij de opmars van de geallieerde legers bij de bevrijding rijdende te houden. Met andere woorden om ervoor te zorgen dat de voertuigen aan het front voortdurend van brandstof en onderdelen werden voorzien.

Keep them rolling Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Een zoeklicht apparatuur van General Electric. Deze Anti Aircraft Searchlight uit 1942 heeft een hoogtebereik van 9 km en een lichtoprengst van 13 KW. Dit zoeklicht is door de Geallieerden in de Tweede Wereldoorlog gebruikt om vliegvelden, steden en industriegebieden te beschermen tegen vijandelijk vliegtuigen


Deze wenskreet leeft voort in de naam van de vereniging die in 1972 werd opgericht en nu 1500 leden telt. Hun doel is om militaire vaar-, voer- en vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog te restaureren en te onderhouden. De vereniging gaf vorig jaar ook een demonstratie in Amstelveen, maar dit jaar kwamen ze met veel meer voertuigen naar het Stadshart.

Keep them rolling Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Niet alleen jongeren willen de jeeps te bekijken


Het ideale weer werkte ook mee. Met 25 graden en een stralende zon kon zondagochtend de oorlogshow beginnen. Jeeps, motoren, sleepwagens, luchtdoelgeschut, zoeklicht installatie, ambulancewagen, amfibievoertuig, communicatie apparatuur en een medicijnmuseum waren op het Stadsplein te bewonderen.

Keep them rolling Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Een Chevrolet voor de Rembrandthof


De aanleiding voor zo een dergelijke show is natuurlijk de Dag van de Vrijheid, of de Bevrijdingsdag, die eigenlijk op 5 mei wordt gevierd, maar de leden van de vereniging maakten er een lang weekeinde van, want het werd een 2 daagse evenement.

Keep them rolling Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Een zwaar gedecoreerde D-Day jeep


Er kwamen honderden geïnteresseerden, onder andere veel kinderen, om het materiaal te bekijken en vooral te beklimmen. Tenslotte heeft de oorlogsmachinerie in vredestijd een bepaalde jongensdroom uitstraling. De jeeps bekijken en achter het stuur te kruipen betekent voor vele jongeren een droom die werkelijkheid wordt.

Gelukkig kregen de kinderen ook iets te smikkelen, want in een veldkeuken werden stervormige pannenkoeken gebakken.

Pannekoek Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Hier worden de Bevrijdingsdag pannekoeken gebakkenDe leden van het Jeep Constructieteam hielden ook een demonstratie hoe je een jeep in vijf minuten uit elkaar kon halen en weer in elkaar kon zetten.

Keep them rolling Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Zoals het hoort: het pakje Lucky Strike op je helm


Tijdens de dag van de Bevrijding op 5 mei wordt het Bevrijdingsvuur in Ouder-Amstel opgehaald onder begeleiding van de oude oorlogsvoertuigen en ze gaan een optocht maken door Amstelveen.

Keep them rolling Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Een niet alledaagse foto; de Amerikaanse vlag wappert op het Stadsplein


Bevrijdingsdag

Bevrijdingsdag (VE Day) was 7 mei en 8 mei 1945, de datum waarop de alliantie van de Tweede Wereldoorlog; (Groot-Britannië, Sovjet-Unie, USA) formeel heeft aanvaard de onvoorwaardelijke overgave van de strijdkrachten van Nazi-Duitsland en het einde van Adolf Hitler's Derde Rijk.

Op 30 april 1945 pleegde Hitler zelfmoord tijdens de Slag om Berlijn, en zo de overgave van Duitsland werd geaccepteerd door zijn vervanger, de “Reichspräsident” van Duitsland, admiraal Karl Dönitz. Het ondertekenen van de militaire overgave gebeurde op 7 mei in Reims, Frankrijk, en 8 mei in Berlijn, Duitsland. In Nederland valt de herdenking van de Bevrijdingsdag op 5 mei.

Op 5 mei 1945 bespraken de Canadese generaal Charles Foulkes en de Duitse opperbevelhebber Johannes Blaskowitz in het bijzijn van Prins Bernhard (commandant van de Binnenlandse Strijdkrachten) in Hotel De Wereld in Wageningen de capitulatie van de Duitse troepen in Nederland. Blaskowitz vroeg 24 uur bedenktijd.

Een dag later (op 6 mei 1945 dus) werden de uitgewerkte voorwaarden van de capitulatie getekend in de naast het hotel gelegen aula van de Landbouwhogeschool.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.