Bijgewerkt: 26 mei 2024

Kenteken scan leidt naar gezochte Britten

Nieuws -> Politie

Bron: Politie Amsterdam-Amstelland
07-07-2011

De politie heeft donderdag 23 juni 2011 in Amsterdam zes Engelsen aangehouden. Vier van hen worden in eigen land gezocht vanwege diverse strafbare feiten. De mannen liepen tegen de lamp tijdens een verkeerscontrole.

De mannen reden rond 21.00 uur in een auto over de IJdoornlaan in Amsterdam toen zij werden gescand door een speciaal apparaat in een politieauto dat nummerplaten leest. Het leverde een treffer op: de auto stond in Spanje gesignaleerd als gestolen. Agenten gaven de bestuurder daarop een stopteken. De man en de vijf andere inzittenden werden aangehouden en de auto werd in beslag genomen. Vier van de zes mannen bleken in het buitenland gezocht te worden.


Grotere kaart weergeven De IJdoornlaan in Amsterdam

Een 28-jarige man moet nog zeven jaar gevangenisstraf uitzitten, een 27-jarige man wordt in Engeland verdacht van het voorbereiden van ram- en plofkraken, een 25-jarige wordt gezocht voor moord en een 30-jarige man bleek niet zijn teruggekeerd na zijn detentieverlof.

Bij nader onderzoek in en bij het hotel waar het zestal verbleef, stuitte de politie op meerdere valse Engelse rijbewijzen, slijpschijven, een kogelwerend vest, portofoons, telefoons, zaklampen, handschoenen, petten en een sjaal met ooggaten.

De vier verdachten moeten volgende week via snelrecht voor de rechter verschijnen vanwege het bezit van valse documenten. Indien ze daarvoor veroordeeld worden, zullen ze hun straf uit moeten zitten. Daarna kunnen ze overgedragen worden aan de Engelse autoriteiten.

CatchKen? (kenteken vangen)

Het CatchKen is een intelligent realtime (in reële tijd) werkende monitoring systeem. Aangesloten op een nummerplaat lezer (ANPR, of Automatic Number Plate Recognition), is het in staat te herkennen, te volgen en specifieke bewegingen analyseren in het verkeer.

Automatische nummerplaat herkenning is een massa-surveillance methode die optische karakterherkenning (OCR) op de foto's gebruikt voor het lezen van de nummerplaten op voertuigen. Zij kunnen ook gebruik maken van bestaande gesloten tv-circuit of flitspalen langs de weg, of in auto’s inbouwen die speciaal is ontworpen voor de taak.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.