Bijgewerkt: 22 november 2024

Kerncijfers asiel en migratie in Nederland december 2016

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid
24-01-2017

In 2016 zijn in totaal ongeveer 24.900 vreemdelingen die niet in Nederland mochten blijven, vertrokken. Een deel hiervan - 1.070 vreemdelingen - betrof veroordeelde, criminele vreemdelingen, die tijdens of aansluitend aan hun gevangenisstraf zijn vertrokken. Het aantal vreemdelingen, dat onder toezicht van de overheid Nederland heeft verlaten, is 52 procent. Het kan daarbij gaan om vreemdelingen die zelfstandig zijn vertrokken, of Nederland gedwongen hebben verlaten. Bij veroordeelde vreemdelingen is dit percentage 78 procent.

Foto Amstelveen
(Bron Rijksoverheid - 2017)

In december 2016 kwam 13% van de asielzoekers die voor het eerst een aanvraag indienden uit Syrië. 11% was afkomstig uit Eritrea, 9% uit Marokko, 7% uit Algerije en 6% uit Servië. Ruim 40% van de asielzoekers die voor het eerst een aanvraag indienden kwam uit een veilig land van herkomst


De vertrokken vreemdelingen zijn niet alleen afgewezen asielzoekers, maar ook bijvoorbeeld mensen die illegaal in Nederland verblijven, mensen van wie de vergunning is ingetrokken, of niet meer geldig is en mensen van wie de asielaanvraag in een andere EU land moet worden behandeld. Deze cijfers zijn afkomstig van de Dienst Terugkeer en Vertrek, de Internationale Organisatie voor Migratie, de Koninklijke Marechaussee en de politie.

Aantal inklimmers stijgt; groter deel van inklimmers al in Nederland aangetroffen. Het aantal inklimmers in vrachtwagens, dat illegaal de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk probeert te maken was in de afgelopen drie maanden 430. Dit is bijna tweemaal zoveel als in het vorige kwartaal. Het totale aantal inklimmers, dat in 2016 is aangetroffen is 1.280. In 2015 was het totale aantal inklimmers 500. De stijging komt vooral, doordat er meer Albanese vreemdelingen zijn aangetroffen; ruim de helft van de inklimmers heeft de Albanese nationaliteit (56%).)

Foto Amstelveen
(Bron Rijksoverheid - 2017)

Het inwilligingspercentage van eerste asielaanvragen, waarover in 2016 is beslist is 54%.1 De meeste asielaanvragen van asielzoekers uit Syrië en Eritrea worden ingewilligd (Syrië: 92% en Eritrea: 87%). De asielaanvragen van Syriërs en Eritreeërs die wel worden afgewezen worden meestal afgewezen, omdat ze eerder in een ander EU land zijn geweest en daar hun asielaanvraag moeten doen


Het aantal inklimmers, dat al aan de Nederlandse zijde van het Kanaal werd aangetroffen groeide van 55 procent in 2015 naar 83 procent in 2016. De overige inklimmers werden bij aankomst in het Verenigd Koninkrijk ontdekt. Deze stijging van het deel van de inklimmers, dat al in Nederland wordt aangetroffen laat zien, dat de controles effectiever zijn geworden. Deze cijfers zijn onderdeel van de kerncijfers asiel en migratie die maandelijks worden gepubliceerd door het Ministerie van Veiligheid en Justitie. De cijfers met betrekking tot inklimmers worden ieder kwartaal gepubliceerd. Download de publicatie: Kerncijfers Asiel en Migratie, december 2016 (pdf 6 pagina’s)



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.