Bijgewerkt: 13 augustus 2022

Kerststal bij de St. Urbanuskerk in Bovenkerk

Nieuws -> Kerk

Bron: Amstelveenweb
18-12-2021

In het Christendom is het inrichten van een kerststal met kribbe, (in het Italiaans presepio of presepe genoemd), een speciale traditie tijdens de kersttijd. Beeldjes of andere kunstvoorwerpen stellen de geboorte van Jezus voor met zijn ouders Maria en Jozef. De ezel en os rond de kribbe om het kindje Jezus warm te houden (met hun adem).

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Op de foto is de kerststal van de St. Urbanuskerk in Bovenkerk, Amstelveen te zien, genomen op vrijdagmiddag 17 december 2021

Een kerststal is geïnspireerd op het verslag van de geboorte van Jezus in de evangeliën van Matteüs en Lucas. In het verhaal van Lucas wordt beschreven hoe een engel de geboorte van Jezus aankondigt aan de herders, die vervolgens de nederige plek bezoeken waar Jezus in een kribbe wordt gevonden, een voederbak voor vee.

De kerststal weerspiegelt niet altijd de gebeurtenissen uit het evangelie. De herders, de drie wijzen uit het Oosten, de os en de ezel kunnen bijvoorbeeld samen bij de kribbe worden afgebeeld, zonder dat er een basis is in de evangeliën. De kunstvorm is terug te voeren tot het Napels van de 18de eeuw in Italië.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.