Bijgewerkt: 24 februari 2024

Keuken- en schoorsteenbrand in Amstelveen

Nieuws -> Brandweer

Bron: IJsbrand Terpstra
25-01-2009

Er was een felle keukenbrand in een flatwoning aan de William Boothlaan op zaterdagavond 24 januari 2009 rond 20 uur. De brandweer is via het balkon naar binnen gegaan en heeft daar met 1 slang de brand geblust.

Brand Amstelveen
(Foto IJsbrand Terpstra - 2009)

Brandweerlieden benaderen de woning met een ladder


Toen men dacht dat het vuur was gedoofd is de brandweer nog met een warmtebeeld camera naar binnen gegaan, om te kijken of dit het geval was. Gelukkig was men de brand echt meester zo bleek. Er kwam een ambulance ter plaatse om bij een persoon eventuele gezondheidsproblemen te controleren in verband met de brand.


De tweede brand was op de Charlotte van Montepensierlaan, ook op zaterdagavond rond kwart voor negen. Er was brand in een schoorsteen en toen de brandweer ter plaatse kwam stond de straat onder de rook.

Brand Amstelveen
(Foto IJsbrand Terpstra - 2009)

De schoorsteen in brand aan de Charlotte van Montepensierlaan


De brandweerlieden zijn direct begonnen met het afschermen/beschermen van de woning. Toen de ladder ter plaatse kwam, zijn ze met twee man naar boven gegaan om de schoorsteen te ontzien van alle brandende deeltjes. Er zijn ongeveer 5 emmers vol met brandende delen naar buiten gekomen.

De oorzaak van een schoorsteenbrand is meestal, dat deeltjes van opgehoopt roet aan de binnenkant van de schoorsteen aankoeken en langzaam kolen worden, die dan vrij snel kunnen ontbranden. Een schoorsteenbrand is herkenbaar aan een sterke rookontwikkeling die soms ook in het huis terecht komt, een licht bulderend geluid in het rookkanaal en een sterkere trek.

Brand Amstelveen
(Foto IJsbrand Terpstra - 2009)

Een brandweerman met een emmer vol brandende roet


Om dit te voorkomen is het verstandig regelmatig de schoorsteen te laten reinigen door een schoorsteenveger. De brandweer is ook hier met een infrarood camera naar binnen gegaan en constateerde dat de brand helemaal uit was. Na ruim een uur brand blussen konden de brandweerwagens en personeel weer terugkeren naar de kazerne.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.