Bijgewerkt: 27 juni 2022

Keurmerk 'Oorveilig' gelanceerd

Nieuws -> Informatief

Bron: Nationale Hoorstichting
02-12-2011

De Nationale Hoorstichting en Club Judge hebben op 1 december 2011 keurmerk 'Oorveilig' gelanceerd. Dit nieuwe keurmerk biedt een totaalpakket van concrete maatregelen, zoals het verminderen van het geluidsniveau, het aanbieden van goede gehoorbescherming en actieve voorlichting aan bezoekers en medewerkers van clubs en poppodia.

Deelnemers aan het keurmerk kunnen zo het risico op gehoorschade bij bezoekers en personeel fors reduceren. Aanleiding voor de ontwikkeling van Oorveilig is het groeiende aantal muziekliefhebbers met gehoorschade. Jaarlijks lopen circa 20.000 jongeren permanente gehoorschade op. Ruim 80% van de stappers heeft na een avond stappen last van een piep in de oren en een zelfde aantal vindt het geluid in muzieklocaties te hard staan.

decibel  Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Decibel meting voor de televisie tijdens een reclame uitzending blijkt, dat de geluidssterkte is boven de 80 dB. Het is natuurlijk onduidelijk, of deze meting echt correct is uitgevoerd, maar geeft toch een behoorlijke indicatie


Clubs en poppodia die deelnemen aan het keurmerk nemen een hele reeks concrete maatregelen om het risico op gehoorschade in te perken. Het volumeniveau is beperkt tot gemiddeld 103 dB(A) per 15 minuten, in de zaal hangt duidelijk zichtbaar een decibelmeter, bij de ingang hangt een informatiebord en er is goede gehoorbescherming te koop.

Op 12 december 2011 lanceert de Nationale Hoorstichting een Oorveilig decibelmeter app voor de iPhone, maar u kunt de gratis Ultimate Ears iPhone app nu al downloaden van AppStore. Voor Android zijn er ook een paar gratis digitale meters apps, zoals deciBel.

Decibel?

De decibel (dB) is een logaritmische schaal die de verhouding van een fysische grootheid (meestal kracht, of intensiteit, in dit geval de geluidssterkte) ten opzichte van een bepaalde, of impliciete wijze weergeeft. 0 dB heeft een verhouding 1, dus gelijkheid. Elke verhoging met 10 decibel betekent een vergroting in vermogen met een factor 10. Een verhoging met 20 dB betekent dus een factor 100, een verhoging met 30 dB een factor 1000 enz.

Het menselijk gehoor werkt ook min of meer volgens een logaritmische schaal. Horen we een geluid, dat twee keer zo sterk is (in geluidsdruk) als een eerder geluid en daarna weer een 2 maal zo sterk geluid, dan ervaren we het verschil in sterkte tussen de beide eerste als (ongeveer) even groot als het verschil tussen de laatste twee. U kunt uw gehoor testen op de website Nationale Hoortest.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.