Bijgewerkt: 24 juli 2024

Keurslager Dick Hermanns is onderscheiden

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
17-03-2010


Op woensdagavond 17 maart 2010, om 19.00 uur, reikte de burgemeester een gemeentelijke onderscheiding (Bronzen Legpenning van de gemeente Amstelveen) uit aan de heer T.G.H. (Dick) Hermanns (geboren 26 november 1950).

Hermanns Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Dick Hermanns wordt overladen met cadeaus


Hermanns Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Burgemeester Jan van Zanen vertelt veel anekdotes over Keurslager Hermanns tijdens zijn toespraak


Toespraak Burgemeester Jan van Zanen

Dames en heren,

Bovenkerkers, Westwijkers, klanten, collega’s, winkeliers,

Mag ik allereerst een hartelijk applaus voor de heer Maarten Bobeldijk en zijn team van medewerkers (waaronder de heer Gerard Stokkel die op 1 april aanstaande zijn 30-jarig jubileum hoopt te vieren als medewerker van de zaak) …

De heer Bobeldijk zet de zaak voort van de man waarover ik nu iets wil vertellen.

Hoe doe je dat?

Dames en heren, heb bij de Koninklijke Luchtmacht mijn militaire dienstplicht als reserve officier (Tweede Luitenant) vervuld. Op de eerste dag kregen we les. Les van de heer Koopmans.

De heer Koopmans stelde zich voor. Dat ging aldus. Mijn naam is Koopmans, Voornaaam: sergeant. Daaraan moest ik vandaag denken. Hoe heet die man? Hermanns. Voornaam: slager.

Hoe werkt het in de praktijk …

Hallo, mijnheer, wat kan ik voor u doen?" vraagt de slager. Voor mij twee biefstukken graag, maar niet zwaarder dan tweehonderd gram alstublief! De slager is aan zet. Hij pakt een groot stuk rood vlees van onder de toonbank en snijdt er twee stukken af. De weegschaal staat precies op vierhonderd en twee gram …

Vakmanschap, klantvriendelijkheid en service dat heeft de man waarom ik hier ben, hoog in het vaandel staan!

Geachte heer Hermanns, beste Bovenkerkse slager,

U was 14 jaar oud toen u bij uw vader in de slagerij in Bovenkerk ging werken. Elf jaar later vormde u samen met uw vrouw, Gonnie, de eenheid van Slagerij Hermanns.

Uw echtgenote vertrouwde mij zojuist toe, toen ik haar vroeg, ‘Werkte u ook in de zaak?’.“Ach ja. Dick gaf me eerst vijf kinderen … en mocht daarna op de zaterdagmiddagen de zaak helpen schoonmaken …”.

Naast het runnen van de slagerij heeft u zich altijd ingezet voor de winkeliersvereniging. De collega’s van nu kunnen daar over meepraten…U bent begonnen als bestuurslid van de Winkeliersvereniging DOKA.

Eén van de dingen waar u zich in de jaren ‘70 tot medio jaren ‘90 enorm voor hebt ingezet was de zogenaamde “Zegelactie”. (Ik heb ze hier bij me …) Een succesvolle actie die door de winkeliers breed werd gedragen.

Toen in 1995 het winkelcentrum Westwijk haar deuren opende bent u bestuurslid geworden. Van 1997 tot 2009 was u de voorzitter.

Mij is verteld dat u bijna één dag in de week actief was voor de winkeliersvereniging. U was sleutelbeheerder en de oplosser van problemen die zich in het winkelcentrum voor deden. Daarnaast heeft u een belangrijke bijdrage geleverd aan alle evenementen georganiseerd door de winkeliersvereniging.  Een heel belangrijk terugkerend evenement “het Midzomernacht feest” is jaarlijks een succes.

Beste Slager,

U staat bekend als een hardwerkend, emotioneel, gepassioneerd, eerlijk en een goed mens, die altijd voor iedereen klaar staat.

U heeft een enorm gevoel voor humor.

‘Mag ik kippepootjes?’.

‘Ja natuurlijk. Wilt de voor- of de achterpootjes …?’.

‘Nou, waar het meeste vlees aan zit’.

Een mooi voorbeeld hiervan hoorde ik van een bekende klant van u. Een blonde krullebol, ook uit Bovenkerk.

Een paar jaar geleden had zij aan het eind van het jaar (nota bene tussen kerst en oud en nieuw, drukke tijd dus voor een slager) voor haar verjaardag allerlei producten besteld, waaronder zelfgemaakte gehaktballetjes in saus. Nadrukkelijk had zij – een kritische cliënte - aangegeven dat het rundergehakt moest zijn.

De bestelling werd opgehaald en alles in de ijskast geplaatst, alles zag er pico bello uit.  Op de verjaardag zelf, feitelijk al in afwachting van de visite, stond slager Hermanns in zijn slagersjas voor de deur. Hij had een plastic zak in zijn hand.

Wat bleek, de bestelling was per ongeluk omgeruild. Zij hadden varkensgehaktballetjes, iemand anders had de rundergehaktballen gekregen en hij kwam het vlees omruilen.  Frappant was, dat hij geen adres had, hij was gewoon gaan rondvragen in de buurt.  Totdat hij haar gevonden had.

Als dat geen service is, welke slager doet zo iets en dan ook nog in een van de drukste periodes van het jaar. En de klant had nooit ontdekt dat de ballen geen rund maar varken waren. Wat een betrokkenheid. Top!

Naast een goede slager, was de heer Hermanns een goede voorzitter van de winkeliersvereniging en een succesvolle ondernemer. Dit laatste heeft u natuurlijk niet alleen gedaan. Ook uw echtgenote – en vijf kinderen en de medewerkers - hebben daarin een belangrijke rol gespeeld.

Het is nu tijd om het na vele jaren het rustiger aan te doen. ‘Stilzitten’ gaat u vast niet doen. (U kon mijn vader – ook een echte middenstander - wezen. Wat dat betreft dan …) Ik heb gehoord dat u samen met uw vrouw een nieuw beroep gaat uitoefenen.

Dames en heren,

De heer en mevrouw Hermanns gaan namelijk klussen in hun eigen huis.

Beste Slager,

In het licht van dit alles, doet mij een groot genoegen u namens het gemeentebestuur van Amstelveen de bronzen legpenning van verdiensten uit te mogen reiken. U heeft het zeer verdiend!


De heer Hermanns was eigenaar van de Keurslager Dick Hermanns. Hij was voorzitter van de Doka-Zegelactie in Amstelveen, die in de jaren 60-70 tot eind medio jaren 90 “De Zegelactie” was, die door de winkeliers breed werd gedragen.

Het opzetten, uitvoeren en nalopen van een actie, zegels tellen, reizen organiseren en tijdens de feestdagen zegels omzetten in producten kostten de heer Hermanns als voorzitter veel tijd.

Hermanns Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Het echtpaar Hermanns luistert naar de toespraak van de burgemeester


Hermanns Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Dick Hermanns krijgt van burgemeester Jan van Zanen de bronzen legpenning van de gemeente overhandigd


Van 1997 tot 2009 werd de heer Hermanns voorzitter van de winkeliersvereniging van het winkelcentrum Westwijk, nadat hij eerst bestuurslid was. In zijn periode als voorzitter heeft hij een doorslaggevend aandeel geleverd aan alle acties, Sint-intochten, Midzomernacht-markten en kerstversieringen in het winkelcentrum. Na 20 jaar inzet stapt hij uit zijn winkel.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.