Bijgewerkt: 21 maart 2023

Kinderen interviewden Gerdi Verbeet in het Amstelkids Vrijheidsjournaal

Nieuws -> Informatief

Bron: Marloes Smit
19-04-2021

Wat betekent vrijheid? Diverse Amstelveense kinderverslaggevers (in de leeftijd van 8 tot en met 12 jaar) zoeken het uit in het Amstelkids Vrijheidsjournaal, dat nu te bekijken is op YouTube en verspreid is op alle basisscholen in Amstelveen. Gerdi Verbeet, voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei én oud-inwoner van Amstelveen, stond de verslaggevers graag te woord.

Verhalen gaan leven. Het Amstelkids Vrijheidsjournaal is een initiatief van de Stichting Amstelveen Oranje. Naast een interview met Verbeet, nemen de kinderreporters de kijkers mee naar diverse plekken in Amstelveen die te maken hebben met vrijheid en herinneren aan de jaren ‘40-’45. Zo brengen ze een bezoek aan de Nesserlaan (het monument voor Antoon de Lange), de beide monumenten aan de Amsterdamseweg en de voormalige Joodse sjoel in Randwijck.'Het journaal is leerzaam en door de specifieke locaties ook heel herkenbaar voor de kinderen. Ze fietsen regelmatig langs bepaalde plekken, maar we hopen dat door de verhalen de locaties echt gaan leven', vertelt Marloes Smit, producent van het Amstelkids Vrijheidsjournaal. 'Juist in deze tijd vinden we het belangrijk dat kinderen betrokken blijven bij onze geschiedenis en leggen we ze graag uit hoe belangrijk onze vrijheid is. Op 4 en 5 mei staan we samen stil bij vrijheid', aldus Hugo van der Kooij, bestuurslid van Stichting Amstelveen Oranje.

'De kinderreporters die Gerdi Verbeet met hun zelfbedachte vragen mochten interviewen, vonden dat zelf erg spannend om te doen', vertelt Marloes Smit. 'Een van de reporters ontdekte dat het best mogelijk zou kunnen zijn dat mevrouw Verbeet het telefoonnummer van onze koning Willem-Alexander zou hebben…'

Kinderkrant en video-journaal. Het Vrijheidsjournaal is de tweede aflevering van het Amstelkids Journaal voor kinderen. In november vorig jaar werd het eerste Amstelkids Journaal uit in verband met de intocht van Sinterklaas, die toen niet kon doorgaan. 'We kregen daar veel positieve reacties op van leerkrachten. Het werd gebruikt als alternatief voor de reguliere intocht. We hopen dat leerkrachten dit Vrijheidsjournaal gebruiken om met de kinderen te praten over herdenken en vrijheid', aldus Van der Kooij. Amstelkids is, naast het videojournaal, ook een kinderkrant, waarvan er inmiddels vier edities op de scholen in Amstelveen en Ouderkerk aan de Amstel zijn verspreid. Ook hierin spelen kinderen de hoofdrol.  Het journaal wordt ook uitgezonden via het tv-kanaal van RTV Amstelveen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.