Bijgewerkt: 29 november 2022

'Kinderen niet opleiden voor de bijstand'

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
19-12-2012

Tot op heden waren gemeenten verplicht het vervoer van gezonde leerlingen naar religieuze scholen buiten de gemeente te betalen. Dit verandert vanaf 1 augustus 2014.  Alleen leerlingen met een handicap, die niet zelfstandig naar school kunnen komen dan nog voor het leerlingenvervoer in aanmerking. De gemeente bekijkt per leerling, of leerlingenvervoer noodzakelijk is. Voor leerlingen in het speciaal onderwijs verandert er niets.

In Amstelveen gaan momenteel zes leerlingen naar religieuze scholen buiten de gemeente. Het college van burgemeester en wethouders is tot 1 augustus 2014 nog verplicht de kosten hiervan voor zijn rekening te nemen. Twee van de zes leerlingen gaan naar het islamitische As-Siddieq in Amsterdam. De anderen gaan naar Rosj Pina (Joods), El Kadisia en Al Wafa.

raat Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2012)

Wethouder Herbert Raat (VVD)


De zes leerlingen kosten de gemeente dit schooljaar in totaal € 6.200. Wethouder Herbert Raat (VVD) vindt, dat ouders en leerlingen weliswaar zelf hun school mogen kiezen, maar vindt niet, dat de gemeente voor de kosten moeten opdraaien.

Daar komt bij, dat de kwaliteit van het onderwijs in Amstelveen veel beter is dan de meeste religieuze scholen buiten de gemeentegrenzen. Zo hebben inspectierapporten in het verleden al meerdere malen aangegeven, dat As-Siddieq nauwlettend in de gaten moet worden gehouden.

In 2009 was de kwaliteit daar ondermaats en in 2010 vond de inspectie die krap voldoende. As-Siddieq staat nog steeds onder toezicht van de inspectie. Wethouder Herbert Raat wil in een gesprek met de ouders proberen die ervan te overtuigen, dat zij beter voor goed onderwijs in Amstelveen kunnen kiezen, aangevuld met afzonderlijke godsdienstlessen.

"Ik wil niets af doen aan de vrijheid van onderwijs. Maar het gaat er bij mij niet in, dat je je kinderen naar een school stuurt in Amsterdam van slechtere kwaliteit dan in Amstelveen. Je wilt toch, dat je kinderen een goede toekomst krijgen en niet, dat ze opgeleid worden voor de bijstand?

Dus of je nou islamiet, christelijk, hindoe, of wat dan ook bent, kijk bij de schoolkeuze naar de kwaliteit, want daar heeft je kind de rest van zijn leven wat aan", aldus de wethouder op RTV Amstelveen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.