Bijgewerkt: 19 mei 2024

Klaprozendag - Poppy's Day 2022 in Amsterdam

Nieuws -> Informatief

Bron: Conchita Willems
14-11-2022

Wat een prachtige herdenking in de milde zon met twee vliegtuigen boven ons op De Nieuwe Ooster begraafplaats afgelopen zaterdag . Zo indrukwekkend en dierbaar de betrokken bijdragen van kinderen, vrouwen en mannen.

Op 12 november 2022 werden de in onze Amstelland omgeving omgekomen geallieerden herdacht, georganiseerd door de Royal Air Forces Association-Amsterdam Branch. Veteranen droegen traditioneel bij als erewacht, samen met de Amstellandse banierdrager. 11 november is de datum van het einde van de Eerste Wereldoorlog: Poppy’s Day of Remembrance Day. Deze herdenking kenmerkt zich door het dragen van een klaproos of ‘poppy’. Het symbool van de dag is de klaproos.

Foto Amstelveen
(Foto Ben Vink - 2022)

Vliegtuigen van Royal Air Forces Association RAFA boven De Nieuwe Ooster begraafplaats

Met het herdenken van gesneuvelde soldaten werd na de Eerste Wereldoorlog begonnen toen veel geallieerden omkwamen in de loopgravenoorlog in Frankrijk en Vlaanderen. Klaprozen waren de eerste bloemen die boven de grond kwamen op het voormalige slagveld. De bloem werd het logo van de grote liefdadigheidsorganisatie The Royal British Legion. De organisatie is ontstaan om de vele soldaten en hun nabestaanden te ondersteunen die hebben geleden onder de afschuwelijke loopgravenoorlog tijdens The Great War (de Eerste Wereldoorlog).

Het motto van de dag is: The Memory fades but the suffering doesn't: De herinnering vervaagt, maar het lijden niet. Elk jaar wordt op De Nieuwe Ooster stilgestaan bij de graven van 323 militairen uit Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland, Polen en Canada, die zijn omgekomen tijdens WOII. En met hen worden alle militairen herdacht uit het Britse Gemenebest, die zijn gesneuveld vanaf WOI tot op heden tijdens vredesoperaties.

Foto Amstelveen
(Foto Ben Vink - 2022)

De krans van Bond van Wapenbroeders Amstelland

Doedelzakspeler Marc Stoop ging aan de stoet vanaf de aula vooraf en de stoet eindigde bij het ereveld. Daar werd de plechtigheid geleid door de voorzitter van de ceremonie Wilbert Mulders. De Bond van Wapenbroeders-afdeling Amstelland, gesteund door Excercitie peloton van Heutsz, verzorgde de erewacht onder leiding van adjudant Henk Lode. De Amstellandse banierdrager van de Bond van Wapenbroeders stond samen met de banierdrager van de Royal Air Forces Association RAFA bij het monument. Vredesgebeden werden uitgesproken door dominee John Cowie.

De Last Post, geblazen door Martin Stroet, riep op tot twee minuten stilte op deze serene locatie. Er werden mooie kransen en bloemstukken gelegd bij het monument door onder andere officiële delegaties uit de verschillende landen, de afgevaardigde van de gemeente Amsterdam, leden van het voormalig verzet in Nederland, de Bond van Wapenbroeders, Gedenkpark De Nieuwe Ooster en door de organisator van de ceremonie de Royal Air Forces Association-Amsterdam Branch.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.