Bijgewerkt: 28 maart 2024

Klaprozenherdenking 2016 in Amsterdam

Nieuws ->

Bron: Conchita Willems
14-11-2016

Afdeling Amstelland van de Bond van Wapenbroeders verzorgde respectvol de Banierwacht op zaterdag 12 november 2016 op begraafplaats De Nieuwe Ooster te Amsterdam op de jaarlijkse Klaprozenherdenking, of Poppy Day. Het Britse equivalent voor onze 4 mei herdenking werd georganiseerd door de Royal Air Forces Association, Amsterdam Branche. Doedelzakspeler Marc Stoop ging aan de stoet vooraf en de stoet eindigde bij het ereveld van de tijdens de Tweede Wereldoorlog 323 gesneuvelde militairen uit Engeland, de Verenigde Staten, Nieuw Zeeland, Polen en Canada. Daar werd de ceremonie geleid door de heer Malcolm Mason.

Foto Amstelveen
(Foto Kees Willems - 2016)

Afdeling Amstelland van de Bond van Wapenbroeders verzorgt respectvol de Banierwacht op zaterdag 12 november 2016 op begraafplaats De Nieuwe Ooster in Amsterdam tijdens de Klaprozendag


Gebeden werden uitgesproken door Reverend Dr. Lance Stone. Ook sprak de Reverend inspirerende woorden over vrede, vrijheid, veiligheid en rechtvaardigheid. De Last Post geblazen door Martin Stroet riep op tot twee minuten stilte op deze serene locatie. Er werden kransen en bloemstukken gelegd bij het monument door officiële delegaties uit deze landen, o.a. door de burgemeester van Amsterdam, door de Bond van Wapenbroeders, door schoolkinderen en door de Royal Air Forces Association. De Engelse kransen bestaan traditiegetrouw uit klaprozen (poppies) van kunststof.

Foto Amstelveen
(Foto Kees Willems - 2016)

Remembrance Day 2016 op de begraafplaats De Nieuwe Ooster in Amsterdam


Kinderen van de British School of Amsterdam en de Polish school in Amsterdam zongen prachtig en legden bloemen en plaatsten vlaggetjes bij graven van niet geïdentificeerde soldaten. Zowel het Britse, Poolse en Nederlandse volkslied werden door jong en oud bewogen meegezongen. Na afloop was er gelegenheid na te praten bij een kopje koffie met Engelse Scones in het Aulagebouw.

Foto Amstelveen
(Foto Kees Willems - 2016)

Een officier van het Australische leger tijdens de Remembrance Day 2016 laat het graf van een overleden soldaat op de begraafplaats De Nieuwe Ooster aan een meisje zien


De Klaprozendag begon na de Eerste Wereldoorlog, toen veel geallieerde soldaten sneuvelden in de loopgravenoorlog in Frankrijk en Vlaanderen. Tussen de doden en de volledige verwoesting van het landschap bloeiden de klaprozen als teken van hoop. Na de oorlog konden vele van de overlevenden van de loopgraven niet meer aarden in het normale, dagelijkse bestaan. De Amerikaanse mevrouw Michael en de Franse mevrouw Guerin zagen hun worsteling en besloten geld in te zamelen om deze mensen te helpen door de verkoop van klaprozen. Dit initiatief groeide uit tot één van de grootste charitatieve instellingen van Engeland. De traditie van Klaprozendag is na de Tweede Wereldoorlog voortgezet.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.