Bijgewerkt: 4 juli 2022

Klavertjevier in de zon

Nieuws -> Informatief

Bron: Amstelveenweb/Wikipedia
08-08-2018

Een klavertjevier, (met meervoud: klavertjes vier) of klavervier is een (somatische) mutant van de witte klaver (Trifolium repens) met bladeren die uit vier deelblaadjes bestaan. De klaver van vier bladeren is een zeldzame variant op de gewone klaver van drie bladeren. Volgens het traditionele bijgeloof brengen dergelijke klavers veel geluk, maar het is niet duidelijk wanneer of hoe dat bijgeloof begon. De vroegste vermelding van klavertjevier dateert van 1640 en zegt gewoon dat het in tuinen werd gehouden omdat het 'goed was voor kinderen of anderen'.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Klavertjevier is een somatische mutant. Het zijn cellen die niet tot de kiembaan (geslachtscellen en hun voorlopers) behoren. Mutaties zijn het gevolg van fouten bij DNA-replicatie (met name tijdens meiose=-reductiedeling) of andere vormen van DNA-beschadiging, bijvoorbeeld door blootstelling aan straling of aantasting door carcinogenen; kankerverwekkend materiaal


In een beschrijving uit 1869 staat dat vierbladige klavers's nachts tijdens de volle maan werden verzameld door tovenaars, die het vermengden met vervain (Verbena). Er wordt beweerd dat er ongeveer 10.000 driebladige klavers op één vierbladige klaver zijn. Een werkelijk onderzoek van meer dan 5 miljoen klavers heeft echter uitgewezen dat de werkelijke frequentie dichter bij 5.000 tot 1 ligt.

Sommige volkstradities kennen een ander toevoeging aan elk blad van een klaver. Het eerste blad staat voor hoop, het tweede voor geloof, het derde voor liefde en het vierde blad brengt geluk voor de vinder. Een vijfde blad staat voor geld, een zesde blad brengt beroemdheid en het zevende belooft een lange levensduur.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.