Bijgewerkt: 22 november 2024

Knelpunten op het elektriciteitsnet van Liander

Nieuws -> Informatief

Bron: Liander
05-08-2022

Op het elektriciteitsnet in Amsterdam, Flevoland, Friesland, Gelderland en Noord-Holland zijn nieuwe knelpunten ontstaan. De maximale capaciteit van het net is hier bereikt – meldt Liander het Nederlands nutsbedrijf dat het midden- en laagspanningselektriciteitsnet en het hoge en lagedruk gasnet in een deel van Nederland beheert.

Nederland heeft een van de betrouwbaarste elektriciteitsnetten van de wereld. Dit is echter niet ontworpen voor de snelle ontwikkelingen die nu plaatsvinden. De schaarste op het net is het gevolg van de groeiende economie, de digitalisering van de samenleving, het in recordtempo bouwen van huizen en het verduurzamen van de energievoorziening. Deze ontwikkelingen zorgen voor een explosieve vraag naar elektriciteit, waardoor het letterlijk knelt op het elektriciteitsnet. Wilt u weten waar het druk is op het elektriciteitsnet? Onderstaande kaarten geven een indicatie van waar er beperkt of geen ruimte beschikbaar is voor extra elektrisch vermogen voor zakelijke grootverbruikers.

Foto Amstelveen
(Bron Liander - 2022)

Beschikbaarheid capaciteit per gebied van elektriciteitsnetten. De laatste update van deze kaart was op 4 augustus 2022


Klik hieronder op de link per provincie om daar meer informatie over te vinden. Een volledig overzicht van de beschikbaarheid van capaciteit op ons net, vindt u via deze link. Lees hier meer over de knelpunten bij Heerhugowaard-Noord. 

Amsterdam. In Amsterdam gaan we in één gebied onderzoek doen naar de mogelijke toepassing van congestiemanagement. Dat is rondom de Basisweg voor verbruik.

Flevoland. In Flevoland gaan we in één gebied onderzoek doen naar de mogelijke toepassing van congestiemanagement. Dat is in Almere voor verbruik.

Friesland. In Friesland gaan we in twee gebieden onderzoek doen naar de mogelijke toepassing van congestiemanagement, namelijk in: Makkum (verbruik), Rijperkerk (verbruik en teruglevering)

Gelderland. In Gelderland gaan we in één gebied onderzoek doen naar de mogelijke toepassing van congestiemanagement. Dat is in Nijmegen (verdeelstation De Waalsprong) voor verbruik en teruglevering.

Noord-Holland. In Noord-Holland gaan we in drie gebieden onderzoek doen naar de mogelijke toepassing van congestiemanagement, namelijk in: Den Helder Vogelwijk (verbruik), Heerhugowaard-Noord (verbruik en teruglevering), Velsen (verbruik). Op deze pagina leest u meer over congestiemanagement.    

Meld uitbreidingsplannen zo snel mogelijk. Wilt u een nieuwe grootverbruikaansluiting? Of heeft u al een grootverbruikaansluiting bij ons en wilt u meer vermogen? Dan adviseren we u zo snel mogelijk contact met ons op te nemen. Wij laten u dan weten wanneer er vermogen voor u beschikbaar is. Ook in gebieden waar nog wel capaciteit is, raden wij aan om op tijd vermogen aan te vragen. Liander kan namelijk geen garantie geven dat capaciteit lang beschikbaar blijft. Lossen wij bijvoorbeeld een knelpunt op een kabel op? Dan kunnen nieuwe aanvragen toch voor een nieuw knelpunt op het bovenliggende verdeelstation zorgen. U kunt online uw aanvraag voor vermogen doen.  

Liander investeert in het net. Als uw netbeheerder werkt Liander aan het energienet van vandaag en morgen. Het elektriciteitsnet raakt op steeds meer plekken vol. Dat komt door de toenemende vraag naar elektriciteit en de snelle opkomst van zonne- en windenergie. Daarom investeren we in 2022 zo'n één miljard euro in de uitbreiding van het net. Versterking van het net kost veel tijd, onder meer door lange vergunningstrajecten. In de tussentijd passen we nieuwe technologieën toe in onze netten. Hierdoor benutten we het energienet zo optimaal mogelijk. Kijk voor meer algemene informatie over capaciteit op het stroomnet op deze pagina.  

Congestiemanagement nieuwe stijl. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft in mei 2022 nieuwe spelregels voor congestiemanagement gepubliceerd, waardoor de netbeheerders en grootverbruikers en grote producenten van wind- en zonnestroom meer mogelijkheden krijgen om op plaatsen waar het net zijn maximale capaciteit heeft bereikt, flexibel met energievraag- en aanbod om te gaan totdat de netuitbreiding gerealiseerd is. Meer actuele informatie over congestiemanagement door Liander is hier te vinden. * Een grootverbruikaansluiting is een aansluiting vanaf 3x80 ampère. 

Wat is Congestiemanagement? Met congestiemanagement verdelen we de beperkte ruimte op het elektriciteitsnet. Dit doen we op momenten dat de vraag naar transport van elektriciteit hoger is dan wat het elektriciteitsnet aankan. Is deze vraag op een bepaald tijdstip te groot? Dan kunnen zakelijke grootverbruikklanten tijdelijk en tegen betaling minder elektriciteit verbruiken of terugleveren. De ruimte die daarmee vrijkomt, kunnen wij verdelen onder andere klanten. Zo krijgen meer klanten met een grootverbruikaansluiting hun gewenste elektrische vermogen. 

Netwerkcongestie in de datanetwerk- en wachtrijtheorie is de verminderde kwaliteit van de dienstverlening die optreedt wanneer een netwerkknooppunt of -link meer gegevens vervoert dan het aankan. Typische effecten zijn wachtrijvertraging, pakketverlies of het blokkeren van nieuwe verbindingen. Een gevolg van congestie is dat een incrementele toename van de aangeboden belasting slechts leidt tot een kleine toename of zelfs een afname van de netwerkdoorvoer.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.