Bijgewerkt: 25 mei 2024

Knuffelallochtoon, of erkend auteur?

Nieuws -> Informatief

Bron: Bibliotheek Amstelveen
01-07-2011

Vanaf midden jaren negentig is migrantenliteratuur hot en vinden de boeken van de schrijvers met een Marokkaanse achtergrond gretig aftrek bij het Nederlandse publiek. Op zaterdag 16 juli 2011 staat de vraag ‘Knuffelallochtoon of erkend auteur’ centraal tijdens de 2,5 uur durende literaire minicursus Zomerlezen in Bibliotheek Amstelveen Stadsplein.

Benali Amstelveen
(Foto T. P. de Boer - 2011)

Abdelkader Benali, schrijver en tv-presentator


Wat zijn de thema’s van schrijvers als Abdelkader Benali, Naima El Bezaz, Said El Haji, Hafid Bouazza en van een heuse nep-Marrokaan. Zijn zij wel zo gelukkig met de benaming Marokkaans auteur? Wat is de literaire kwaliteit van hun werk? En zijn ze anno 2011 nog steeds succesvol? De ontwikkeling van de belangrijkste auteurs en hun werk van toen tot nu komen aan bod.

Aan de hand van een filmfragment van een van de verfilmde romans, het bespreken van boekomslagen en door het uitvoeren van diverse opdrachten wordt antwoord gegeven op al deze vragen. Na afloop van Zomerlezen krijgen de deelnemers een lijst met leessuggesties mee voor de rest van zomer.

De cursus wordt gegeven door Drs. Marieke Smeenk MA. Zij studeerde Europese Studies, Franse taal- en letterkunde (cum laude) en de researchmaster Literary Studies (cum laude). Vervolgens bestudeerde zij gedurende anderhalf jaar de Nederlandstalige Marokkaanse literatuur tijdens een aio-project aan de Universiteit van Amsterdam. Verder is zij werkzaam als redacteur voor diverse uitgeverijen en als taaltrainer Frans.

Literaire minicursus Zomerlezen - zaterdag 16 juli van 14.00 tot 16.30 uur in Bibliotheek Amstelveen Stadsplein. Prijs € 22,50 en voor pashouders € 14,50. Meer informatie en reserveren via www.amstelland-bibliotheken.nlAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.