Bijgewerkt: 3 december 2021

Koffiemaker Mokthar Al-Khanhsali bezoekt Libris Venstra

Nieuws -> Informatief

Bron: Libris Venstra/Port of Mokha
22-02-2018

Vrijdag 2 maart 2018 komt Mokhtar Mokthar Al-Khanhsali de hoofdpersoon uit Dave Eggers' nieuwe en alom bejubelde boek 'De monnik van Mokka' bij Libris Venstra op bezoek. Het waargebeurde verhaal trekt de lezer mee in de ‘American Dream' die de hoofdpersoon najaagt. Een droom over koffie, een boek vol prachtige verhalen over die donkerbruine warme drank. Een verhaal met een prachtige rol voor de koffiedynastie waar koffieleverancier van Venstra café, Boot, deel van uitmaakt. Geïnteresseerd? Kom en laat u vertellen over Jemen, over de oorlog en de geschiedenis van koffie.

Foto Amstelveen
(Bron Port of Mokha - 2018)

De monnik van Mokha: Mokthar Al-Khanhsali


De 'Monnik van Mokka' heeft al veel goede recensies gekregen. En dat is volkomen terecht. Volgens de Volkskrant weet Eggers van 'de Jemenitische koffie een razend spannende oorlogsthriller te maken, laat dat maar aan Dave Eggers over.' Volgens Trouw 'lijkt het misschien op een sprookje over koffie, maar het is veel meer een pleidooi voor compassie en een open samenleving waarin iedereen kansen krijgt. Het verhaal is verbijsterend en door Eggers vakkundig, met vaart en respect voor zijn voornaamste bron, Mokthar Mokthar Al-Khanhsali, opgeschreven.' Mokthar, een man met een passie voor koffie, een man met een bijzonder verhaal.

Mokhtar komt op 2 maart 2018 naar Amstelveen en wordt geïnterviewd door Ivan Borghstijn. Daarna is er ruimte voor vragen. Vanzelfsprekend is er voor alle aanwezigen een goede kop Boot koffie. Venstra’s barista Michiel en boekverkoper Remco Houtepen zijn al fan. Bent u dat binnenkort ook? Dat kan niet anders!Bekijk ook de website: http://www.portofmokha.com/ over de onwaarschijnlijke reis van een Jemenitische jongen uit San Francisco die verliefd werd op koffie, terugging naar zijn geboorteland om bevriende boeren te bevriend te maken en hen inspireerde om de kwaliteit van hun gewassen te verhogen. Dit is een onwaarschijnlijk verhaal van overleven en opleving. Van beschermengelen, smalle ontsnappingen. Dit is een verhaal met een gelukkig einde: het moment, dat je koffie ervaart, in tegenstelling tot alles wat je ooit hebt gehad.

150 jaar lang, vanaf de 16de eeuw, was Jemen de exclusieve koffieleverancier van de hele wereld. Alle koffie verscheept vanuit de regio via de haven van Mokha, op de Rode Zee. Jemen's unieke microklimaat en hoge ligging, waar koffie groeide, zorgde voor droogtebestendige planten die complexe koffies leverden met zoete, chocoladeachtige smaken. Om Jemenitische koffie te imiteren, zouden veel koffiehuizen chocolade toevoegen aan dranken die gebrouwen werden uit bonen van andere oorsprong (vandaar de term mokka's). Men denkt, dat ergens in het midden van de jaren 1600, een Indiase pelgrim zeven groene koffiezaden uit het land gesmokkeld en uit die zaden, koffieteelt verspreid over de hele planeet en groeide uit tot een wereldwijde handelswaar. Hoewel 90% van de koffie ter wereld genetisch te herleiden is tot Jemen. Locatie: Libris Venstra Stadsplein 102A, 1181 ZM Amstelveen aanvang 13.00 uur. Toegang is gratis. Aanmelden graag via www.venstra.nl


Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.
Zoeken
OTHER LANGUAGES

Amstelveen in english Amstelveen magyarul
LINKS