Bijgewerkt: 6 oktober 2022

Koloniaal verleden met afbeeldingen beschikbaar op Wikipedia

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijskoverheid
19-06-2014

Het Nationaal Archief (NA) en de Koninklijke Bibliotheek (KB) stellen meer dan 2500 afbeeldingen van prenten, kaarten en tekeningen, voorzien van uitgebreide beschrijvingen, beschikbaar op Wikipedia. Het gaat om afbeeldingen die relevant zijn voor het koloniaal- en handelsverleden van ons land en die we kunnen rekenen tot het gemeenschappelijk erfgoed van Nederland en de landen, waar de Republiek in de 17e en 18e eeuw actief was.

Deze afbeeldingen komen uit een specifieke database: de Atlas of Mutual Heritage (www.atlasofmutualheritage.nl), die  dit gemeenschappelijk erfgoed beschrijft en het digitaal beschikbaar maakt. De Atlas of Mutual Heritage is een gezamenlijk project van de KB, het NA, de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) en het Rijksmuseum. Het bevat meer dan 6000 afbeeldingen uit 25 collecties, en wordt steeds aangevuld. De organisaties willen met deze database de afbeeldingen wereldwijd zo gemakkelijk mogelijk beschikbaar stellen voor onderzoek.

Foto Amstelveen
(Bron Koninklijke Bibliotheek - 2014)

Kaart van Batavia en omgeving uit de Atlas van der Hagen, deel 4. Ingekleurde koperdruk, 1682. Collectie Koninklijke Bibliotheek


Uit de collecties van het NA en de KB bevat de Atlas of Mutual Heritage een schat aan kaarten van de Verenigde Oost-Indische en West-Indische compagnie (VOC en WIC), plattegronden van forten, vogelvluchten van plekken over de hele wereld door Johannes Vingboons en prachtige, vaak ingekleurde prenten uit gedrukte verslagen van reizen en expedities. De afbeeldingen zijn allemaal uitgebreid in twee talen beschreven en van metadata voorzien.

Foto Amstelveen
(Bron Nationaal Archief - 2014)

Gezicht op het eiland Banda Neira, met links het dorp Neira. Op de voorgrond is kasteel Nassau afgebeeld, in het midden kasteel Belgica, iets daarboven een redoute. Rechts zijn de perken met nootmuskaatbomen weergegeven. Aquarel, Johannes Vingboons, ca. 1665. Collectie Nationaal Archief


Zowel de KB, als het NA zetten stappen op weg naar een open-databeleid. Een onderdeel daarvan is de actieve zichtbaarheid van een Wikipedian-in-Residence (Hay Kranen). De objecten uit de Atlas of Mutual Heritage zijn een logische kandidaat om als een van de eerste vrij te geven en beschikbaar te stellen via Wikipedia, omdat ze voor zo veel landen van (historisch) belang zijn. Ook andere collecties van het NA en de KB, en de andere partnerinstellingen, worden op den duur via Wikipedia openbaar toegankelijk gemaakt. Websites: http://www.atlasofmutualheritage.nl http://www.kb.nl http://www.gahetna.nl http://commons.wikimedia.org/wiki/Atlas_of_Mutual_HeritageAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.