Bijgewerkt: 8 mei 2024

Kom naar de 'Doe-het-duurzaam markt' van Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
20-09-2023

Op zaterdag 7 oktober 2023 van 11.00-16.00 uur organiseert de gemeente voor inwoners een 'Doe-het-duurzaam markt' in het Noorddamcentrum Amstelveen. De dag is bedoeld voor woningeigenaren en huurders, die graag zelf duurzaam willen klussen en/of duurzame stappen willen zetten in hun woning.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Floor Gordon (D66) wethouder Duurzaamheid

Floor Gordon (D66) wethouder Duurzaamheid: 'De hogere energieprijzen zijn voor veel inwoners een prikkel om hun woning te verduurzamen. De belangstelling om het verduurzamen niet uit te besteden, maar zelf aan de slag te gaan neemt daarbij ook toe. De ‘Doe-het-duurzaam markt’ is er voor alle Amstelveners die willen starten met verduurzamen, inspiratie willen voor vervolgstappen of op zoek zijn naar antwoorden op vragen. Een duurzaam huis is goed voor de portemonnee en het wooncomfort. Het verduurzamen van woningen draagt echt bij aan het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen, aldus het Planbureau voor de Leefomgeving deze week. Dat is hoopvol nieuws en een extra stimulans om juist nu stappen te zetten.'

Doe-het-duurzaam-markt. In de ontvangstruimte van het Noorddamcentrum (Noorddammerweg 1, Amstelveen) demonstreren verschillende leveranciers hun duurzame materialen. Denk aan leveranciers van zonnepanelen, groene daken, hybride warmtepompen en een doe-het-zelf markt met energiebesparende materialen. Ook de gemeente, het Energieloket Amstelveen en de Energiecoaches zijn aanwezig om inwoners te woord te staan en vragen te beantwoorden en informatie te verstrekken over bijvoorbeeld subsidiemogelijkheden.

Alle bezoekers ontvangen bij binnenkomst een muntje voor een drankje en er zijn enkele duurzame weggevertjes. Ook worden er 20 energiebesparende pakketten ter waarde van € 35 verloot.

Breed aanbod aan gratis workshops. Gedurende de dag worden er verschillende presentaties en workshops gegeven. Inwoners kunnen die gratis bijwonen. Het programma ziet er als volgt uit:

11:00-11:45 Enne-Pieter Wakelkamp: financierings- en subsidiemogelijkheden. Geld speelt een belangrijke rol bij verduurzaming. Want hoe financiert u de gewenste maatregelen? Er zijn veel subsidiemogelijkheden, maar die zijn niet altijd bij iedereen bekend. Het is ook best ingewikkeld om door de bomen het bos nog te zien. Tijdens deze presentatie krijgt u informatie over de verschillende subsidies en hoe u die kunt combineren.

11:00-11:45 Stijn Otten-van Beest (Heattransformers): Hybridewarmtepomp. Een warmtepomp is een manier om je woning een stuk duurzamer en goedkoper te verwarmen. Met een volledig elektrische warmtepomp verwarmt u volledig gasloos en met een hybride warmtepomp kunt u tot wel 70% op uw gasverbruik verminderen. Stijn vertelt u alles wat u moet weten en er is ruimte voor vragen.

12:00-12:30 Energiecoach Clemens Kester: wat doet een gratis Energiecoach voor u? Energiecoaches zijn Amstelveners met kennis van zaken die u adviseren welke praktische (kleine) maatregelen u kunt nemen om energie te besparen in uw woning. Zij hebben tips voor zowel koop- als huurwoningen. Ook weten ze welke subsidies en financieringsmogelijkheden er voor u zijn. Clemens geeft een presentatie over wat zij voor u kunnen betekenen.

12:00-12:30 Steenbreek: workshop ‘Onttegelen en de voordelen van een groene tuin'. Hoe voorkomt u hittestress en vangt u hevige regenbuien op? Tijdens deze workshop leert u meer over de voordelen van het onttegelen en het belang van biodiversiteit. En u krijgt praktische tips om direct mee aan de slag te gaan.

Foto Amstelveen
(Bron Gemeente Amstelveen - 2023)

De flyer van de 'Doe-het-duurzaam markt' Amstelveen op 7 oktober 2023

12:30-13:00 Energiecoach Andreas: Hoe kunnen we besparen op ons warmteverbruik. Ongeveer 2/3 van onze totale energiebehoefte gaat op aan warmte. Andreas bespreekt hoe we onze warmtebehoefte kunnen verminderen, het belang van isoleren, het optimaliseren van het warmteafgiftesysteem en welke alternatieve warmtebronnen er zijn.

12:30-13:00 Solar Sedum: zonnepanelen en een groendak. Een groen dak kan met zonnepanelen worden gecombineerd. Sterker nog, als u uw dakbedekking wilt verduurzamen moet u meestal kiezen tussen een groen dak of zonnepanelen. Solar Sedum vertelt u alles over een sedumdak mèt zonnepanelen en er is ruimte voor vragen.

13:00-13:30 Hans Hasenbos: Energiebesparing in huis; ervaringsverhaal van een inwoner. Amstelvener Hans heeft een volledig duurzaam huis. Hij vertelt u de stappen hij heeft gezet, geeft inzicht in de kosten die hij heeft gemaakt, vertelt over wat hij nu bespaart op energie en het verloop van het proces. Ook beantwoordt hij uw vragen.

13:00-13:30 Groendak: workshop aanleggen van een groendak. Hoe leg je een goed sedumdak aan? Groendak vertelt over alle voordelen van een groendak, zoals de langere levensduur van het dak, de verbeterde warmtewering en geluidsisolatie. Maar ook hoe u het dak zelf kunt aanleggen en waar u rekening mee moet houden.

14:00-15:00 Energieloket: aardgasvrij stappenplan. Tijdens deze presentatie gaan we samen aan de slag met het maken van een verduurzamingsplan. We kijken hoe u nog déze winter energie kunt besparen. Maar we kijken ook hoe u zich slim kunt voorbereiden op vólgende winters. Want hoe zit dat als we in de toekomst aardgasvrij moeten verwarmen? Wat als u binnenkort gaat verhuizen? Is het nemen van maatregelen om energie te besparen dan wel handig? Hoe combineer ik onderhoud met het verduurzamen van mijn woning? En bij wie moet ik zijn voor de uitvoering? Het beste verduurzamingsplan maakt u zelf. En het Energieloket helpt u graag op weg met praktische tips. 

15:00-16:00 Energieloket: en direct besparen op de energierekening met slimme tips.

Tijdens deze presentatie kijken we hoe we op korte termijn het energieverbruik kunnen verlagen. Dit begint bij een beter inzicht in de energierekening. We behandelen vragen zoals Waar kan ik het beste op besparen; gas of elektriciteit? Daarna staan we stil bij het dichtmaken van naden en kieren in de woning. Dit is een snelle en goede manier om gas te besparen en het comfort te verhogen. U krijgt ook slimme tips om zelf naden en kieren dicht te maken.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.