Bijgewerkt: 26 mei 2024

Koningsdag 2024 in Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Amstelveen Oranje/Amstelveenweb
28-04-2024

Op Koningsdag 27 april 2024 was het feest in Amstelveen! Amstelveen Oranje organiseerde samen met burgemeester Tjapko Poppens een feestelijke bustour door de gemeente. Het doel van deze dag is om elkaar te ontmoeten, de straten en wijken te bezoeken, deel te nemen aan activiteiten die kinderen en buurtbewoners samenbrengen en dat is goed gelukt.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2024)

Op de foto staan Eveline van der Horst-Somers, Herbert Raat wethouder, Tjapko Poppens burgemeester van Amstelveen en
Michel Becker raadslid. Zij kijken naar de actie van een jong meisje dat op de 'Kop van Jut' slaat.
Die staat elk jaar op de hoek van het Oude Dorp op Koningsdag

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2024)

Kop van Jut is een kermisattractie, waarbij de deelnemer met een tweehandige voorhamer met een grote, ronde kop, meestal gemaakt van hard plastic, op een veerbelaste knop slaat

Prinsessendag – Koninginnedag - Koningsdag
In eerste instantie vierde men Prinsessedag van 1885 tot 1890. Daarna werd het Koninginnedag van 1891 tot 2013. Sinds de regeringsperiode van koningin Juliana werd de verjaardag van het staatshoofd een nationale feestdag in het Koninkrijk der Nederlanden. Sinds 2014 is het Koningsdag die het eerst werd gevierd in Amstelveen!  In alle delen van het koninkrijk geldt Koningsdag voor de meeste werknemers als vrije dag en wordt het gevierd met verschillende festiviteiten, waaronder vrijmarkten, muziekfestivals en het dragen van oranje kleding. Vanaf 1981 brengen de koning en/of koningin op deze dag een ceremonieel bezoek aan een of meer gemeenten van het land.

Vrijmarkten
Er waren in Amstelveen overal vrijmarkten, maar de meest gezellige zijn, voor wat betreft de leden van de redactie van Amstelveenweb.com:
 • Amsterdamseweg en een deel van de Molenweg
  De grootste vrijmarkt van Amstelveen is hier altijd te vinden en er stonden stands, veel eetkraampjes, maar er was natuurlijk ook ‘heel veel zolderverkoop’. Bij Abina was zoals elk jaar weer een grote feesttent opgebouwd in de Oude Karselaan, waar men tot in de avond muziek kon luisteren, dansen, meezingen, drinken en eten.
 • Oude Dorp = Stationsstraat, Dorpsstraat en Dorpsplein
  In het Oude Dorp is het altijd heel gezellig en druk op Koningsdag, vooral sinds het plantsoen jaren geleden werd opgedoekt. Daardoor was er op deze dag genoeg plek voor met name kinderen om spullen te verkopen en stonden langs de winkels weer de kraampjes. Bij de Argentijn kon iedereen zoals gebruikelijk heerlijke vleeshappen kopen, hetgeen ook zeker werd gedaan. In de Dorpsstraat hadden de ijssalon en café’s hun deuren open en kwam iedereen natuurlijk ook gezellig in oranje kledij een drankje halen en elkaar ontmoeten.
 • Westwijk - Westwijkplein
  Op het Westwijkplein was het weer gezellig en sfeervol en kon men er van alles vinden. Zeker voor de senioren van de Dignahoeve is het altijd leuk om daar dan even rond te lopen.
 • Bovenkerk – Urbanuspark
  Amstelveenweb kwam er deze keer niet, maar weet van voorgaande jaren dat het vreselijk gezellig was en dat ook daar de café’s en restaurants waren geopend. Misschien vierden veel Bovenkerkers gewoon hun feestje door, nadat zovelen een
  Oorkonde van de Koning mochten ontvangen op de dag ervoor!  Koning Willem-Alexander
  Willem-Alexander Claus George Ferdinand, koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, jonkheer van Amsberg (Utrecht, 27 april 1967) is sinds 30 april 2013 Koning der Nederlanden. Hij is het oudste kind uit het huwelijk van Beatrix, prinses der Nederlanden, en Claus, prins der Nederlanden, jonkheer van Amsberg. Zijn roepnaam is Alex(ander). Op de eerste Koningsdag in 2014 werden De Rijp en Amstelveen bezocht. • Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.