Bijgewerkt: 18 mei 2024

Koninklijk bezoek in het Cobra Museum in Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen/ Amstelveenweb
29-11-2016

Op uitnodiging van Zijne Majesteit de Koning der Nederlanden, Koning Willem-Alexander, brengt Zijne Majesteit Koning Filip der Belgen van maandag 28 tot en met woensdag 30 november 2016 een staatsbezoek aan Nederland. Koning Filip wordt vergezeld door Hare Majesteit Koningin Mathilde.

Op dinsdagmiddag 29 november 2016 kwamen Koningin Mathilde en Koningin Máxima naar Amstelveen. In het Cobra Museum wordt de tentoonstelling van de Belgische kunstenaar Pierre Alechinsky (geb. Brussel, 1927) getoond. Hij heeft tussen 1949 en 1951 aan de Cobra-beweging deelgenomen. Deze tentoonstelling was de reden van het bezoek van beide Koninginnen, aangezien Alechinsky een geboren Belg is. Alechinsky – post Cobra, was ook aanwezig en toonde in het museum circa 90 werken uit vijf decennia.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Mirjam van 't Veld burgemeester van Amstelveen ontvangt de koninginnen voor het Cobra Museum


De pers stond netjes in haar vak te wachten op de koude, maar zonnige middag. Keurig volgens schema arriveerden beide Koninginnen op het Sandbergplein. Aldaar werden ze hartelijk verwelkomd door de burgemeester van Amstelveen, Mirjam van ’t Veld. Zij was samen met Maaike Veeningen, wethouder Onderwijs en Cultuur al eerder bij het Cobra Museum aangekomen. De burgemeester, Koningin Mathilde en Koningin Máxima werden natuurlijk door de aanwezige tientallen persleden aangesproken, aangezien iedereen de mooiste plaatjes wilden maken. Het publiek, dat op grote afstand achter hekken rond het plein stond, klapte enthousiast, toen beide vorstinnen in zicht kwamen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

De dames Mirjam van 't Veld burgemeester van Amstelveen, Koningin Máxima en Koningin Mathilde staan even stil voor het Cobra Museum bij de aanwezige fotografen om foto's te maken


Het was buiten slechts een kort moment en met een groot gevolg van genodigden, wandelden zij het Cobra Museum binnen. Aldaar werd de tentoonstelling bezichtigd en werd een korte receptie gehouden. Na een uurtje was het hele spektakel weer voorbij. Geëscorteerd door 6 motoragenten reed de koninklijke AA-63 wagen weer naar de volgende activiteit. Mirjam van ’t Veld, burgemeester van Amstelveen zei na afloop: 'Het is voor Amstelveen een bijzondere eer, dat beide Koninginnen een bezoek brachten aan onze stad. Wij konden zo laten zien, dat Amstelveen met het Cobra Museum op cultureel vlak veel te bieden heeft.

Foto Amstelveen
(Foto Peter Tijhuis - 2016)

Koningin Máxima in gesprek met Pierre Alechinsky en Koningin Mathilde volgt hun gesprek in de achtergrond in het Cobra Museum


Tevens toonde Amstelveen met dit buitenlandse koninklijke bezoek opnieuw haar internationale karakter. Veel internationale bedrijven en culturen weten hun weg te vinden in Amstelveen. Dat is goed voor de economische ontwikkelingen in onze stad en voor het in contact brengen van nieuwe culturen.' De burgemeester heeft samen met wethouder Veeningen aan beide koninginnen een cadeau gegeven ter herinnering aan het bezoek. Beide hoogheden ontvingen een kunstwerk van de Amstelveense kunstenares Stephanie Rhode, een van Chinees porselein gemaakt huisje, dat eerder onderdeel was een kunstproject in China.

Foto Amstelveen
(Foto Stephanie Rhode - 2016)

De twee door beeldend kunstenaar Stephanie Rhode verwaardigde porselein 'Koningshuizen' die aan Koningin Máxima en Koningin Mathilde als cadeau werden aangeboden door burgemeester Mirjam van 't Veld

Staatsbezoek. Het staatsbezoek bevestigt de hechte en veelzijdige buurlandrelatie en benadrukt de historische band en gedeelde waarden. Tussen beide landen is sprake van hechte culturele en academische band en samenwerking.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.