Bijgewerkt: 22 januari 2025

Koopgedrag 3.5 miljoen Nederlanders onverantwoord

Nieuws -> Informatief

Bron: Nibud
19-12-2011

Teveel boodschappen, onnodige aankopen, of aanbiedingen op internet. Bijna 6,5 miljoen Nederlanders hebben achteraf spijt van sommige aankopen. En zelfs 3,5 miljoen mensen doen aankopen waar ze helemaal geen geld voor hebben.

Nederlanders willen zichzelf graag in de hand houden als het gaat om geld uitgeven, maar doen dat weinig. Dit blijkt uit een onderzoek van het Nibud, Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, in samenwerking met Wijzer in geldzaken, naar het gebruik van bindingstechnieken in Nederland.

Spijt van aankopen

Bijna een kwart van de mensen koopt vaak spullen die zij niet nodig hebben en ook bij het boodschappen doen haalt een kwart meer in huis dan strikt noodzakelijk. Bovendien geeft een derde van de Nederlanders aan, dat het voor hen beter is om internetsites met aantrekkelijke aanbiedingen te vermijden, zodat zij niet in de verleiding komen om deze producten te kopen. Dit zijn vooral de mensen die moeilijk rond kunnen komen.

Een aankoop, waar geen geld voor is, komt bij 3,5 miljoen mensen wel eens voor. Het merendeel van deze mensen (70%) vindt dit achteraf vervelend of zit er zelfs mee. Toch laten mensen zich tot aankopen laten verleiden. Het Nibud maakt zich zorgen om deze groep. Juist voor mensen die het financieel niet ruim hebben, is het belangrijk zich te behoeden voor dit soort spijtaankopen.

Daarnaast is het geen goed teken dat mensen wel spijt hebben van hun aankoop, maar geen concrete actie ondernemen om dit een volgende keer te voorkomen. Bindingstechnieken kunnen hier een belangrijke rol in spelen. Deze technieken kunnen mensen inzetten om zichzelf aan een bepaald spaardoel te binden en om te voorkomen dat ze meer uitgeven dan ze zouden willen.

eurowijs Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2011)

Bijna 6,5 miljoen Nederlanders hebben achteraf spijt van sommige aankopen. En zelfs 3,5 miljoen mensen doen aankopen waar ze helemaal geen geld voor hebben


Populaire bindingstechnieken

Automatisch geld overmaken naar een spaarrekening wordt gezien als bindingstechniek. Het voorkomt, dat een vast bedrag per maand direct aan andere dingen uitgegeven kan worden. Deze makkelijke manier om uitgaven in de hand te houden, wordt echter niet door iedereen gebruikt. Van alle Nederlanders spaart 85%.

Van deze groep spaart een kwart een vast bedrag per maand. 58% overweegt, of is van plan om iedere maand automatisch méér te gaan sparen dan ze nu doen. Gezien het grote aantal spaarders in Nederland, biedt dit voor veel mensen een relatief makkelijke bindingstechniek.

Een andere veelgebruikte bindingstechniek (56%) is mental accounting, ‘potjesdenken’. Dit wordt gebruikt om uitgaven in de hand te houden. Het beschikbare budget wordt maandelijks toegewezen aan aparte rekeningen, die bedoeld zijn voor verschillende soorten uitgaven, zoals voeding, kleding, etc. Bij elkaar genomen heeft meer dan de helft van de Nederlanders verschillende potjes (mentaal of fysiek) voor verschillende uitgaven: 44% van de Nederlanders heeft dit niet.

Boodschappenlijstjes maken is een heel concrete techniek die veel in Nederland wordt gebruikt. Tweederde van de Nederlanders gaat met een boodschappenlijstje op zak naar de supermarkt. Het Nibud is blij dat zoveel mensen dit hulpmiddel gebruiken en adviseert zo’n lijstje ook te gebruiken voor andere aankopen zoals bijvoorbeeld kleding. Hiermee kunnen ook grotere spijtaankopen voorkomen worden.

Financiële voornemens voor zwaar jaar

Nederlanders staan ook open voor andere methoden om de hand op de knip te kunnen houden. Zo geeft 63% aan dat ze het banksaldo zou willen zien voor het pinnen en 41% zou verplicht de hypotheek willen aflossen. Ook zou een derde het op prijs stellen als ze een sms-bericht ontvangen als ze een bepaald weekbudget hebben bereikt.

Om mensen te helpen bij het vasthouden aan hun financiële voornemens, heeft het Nibud de Nibudcard ontwikkeld. Dit kaartje voor in de portemonnee herinnert hen aan hun spaardoel en stelt vragen als ‘Is dit de beste deal?’ en ‘Kan ik het geld missen?’ die hen kunnen behoeden voor impulsaankopen. Op Nibud.nl/nibudcard zijn meer handige Nibud-tips te vinden die consumenten helpen bij het concreet maken van hun voornemens en die ze kunnen gebruiken om in 2012 grip op hun geld te krijgen en te houden.

Achtergronden bij het onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd met een digitale vragenlijst die is uitgezet onder leden van het online panel Opinieland van Survey Sampling International (SSI). In totaal hebben 2272 personen de complete vragenlijst beantwoord. De data zijn zodanig gewogen, dat de resultaten nationaal representatief zijn op geslacht, leeftijd en opleiding. Hierdoor is de verdeling tussen mannen en vrouwen precies 50 – 50. Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met Wijzer in geldzaken.

Over Wijzer in geldzaken

Platform Wijzer in geldzaken vertegenwoordigt ruim 40 organisaties, waaronder het Nibud, die hun krachten bundelen om de consument ‘wijzer in geldzaken’ te maken. Wijzer in geldzaken is een initiatief van het ministerie van Financiën, waarin partners uit de financiële sector, de overheid, de wetenschap en voorlichtings- en consumentenorganisaties en de wetenschap samenwerken. H.K.H. Prinses Máxima is sinds september 2010 erevoorzitter van het platform. Download het onderzoeksrapport 'Bindingstechnieken' (pdf)



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.